To ciasto królowało w PRL-u. Dzieci zajadały się nim, a mamy nie nadążały piec kolejnych porcji

Ciasta z PRL-u towarzyszą nam do dziś i wciąż są hitami. Wielu z nas aż ślinka cieknie na myśl o tych rarytasach, choć półki sklepowe uginają się od różnorodnych deserów. Jabłecznik był ciastem, które kochały dzieci. Mamy wręcz nie nadążały piec kolejnych porcji dla swoich pociech.

Jabłecznik to obłędnie pyszne ciasto, które przygotowuje się w łatwy sposób. Jego plusem jest również fakt, że robi się go szybko, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Warto dodać do jabłek szczyptę cynamonu, a będzie to wspaniały deser na jesień.  

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Pyszne i szybkie ciasto z PRL-u. Jabłecznik to klasyk nad klasykami 

Jabłecznik jest często mylony z szarlotką. To ciasto jednak jest łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Lista składników również nie jest ani długa, ani skomplikowana. Podpowiadamy, jak przygotować ciasto, którym zajadały się dzieci w PRL-u, i którym będą zajadać się teraz. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 3 jabłka
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 
  • 4 większe jajka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 3/4 szklanki oleju, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka cynamonu

Przepis na jabłecznik z PRL. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Jabłka obierz i pokrój je w plastry. Następnie włóż do miski i dodaj cynamon. Wymieszaj, by wszystkie jabłka pokryły się tą aromatyczną przyprawą i odstaw na niedługą chwilę. 
  2. Do miski wbij jajka i dodaj oba cukry. Następnie za pomocą miksera utrzyj całość na kogel-mogel. Następnie dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  3. Do masy stopniowo wlewaj mleko i olej. Kiedy składniki się połączą, dodaj jabłka z cynamonem. 
  4. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłecznik piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około godzinę lub "do suchego patyczka". 
Więcej o: