Jabłecznik to obłędnie pyszne ciasto, które przygotowuje się w łatwy sposób. Jego plusem jest również fakt, że robi się go szybko, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Warto dodać do jabłek szczyptę cynamonu, a będzie to wspaniały deser na jesień.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Pyszne i szybkie ciasto z PRL-u. Jabłecznik to klasyk nad klasykami
Jabłecznik jest często mylony z szarlotką. To ciasto jednak jest łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Lista składników również nie jest ani długa, ani skomplikowana. Podpowiadamy, jak przygotować ciasto, którym zajadały się dzieci w PRL-u, i którym będą zajadać się teraz. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 3 jabłka,
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 4 większe jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu.
Przepis na jabłecznik z PRL. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz i pokrój je w plastry. Następnie włóż do miski i dodaj cynamon. Wymieszaj, by wszystkie jabłka pokryły się tą aromatyczną przyprawą i odstaw na niedługą chwilę.
- Do miski wbij jajka i dodaj oba cukry. Następnie za pomocą miksera utrzyj całość na kogel-mogel. Następnie dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do masy stopniowo wlewaj mleko i olej. Kiedy składniki się połączą, dodaj jabłka z cynamonem.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłecznik piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około godzinę lub "do suchego patyczka".