Aromatyczny i sycący krem z cukinii. Przepis na leniwy, jesienny obiad. Zjedz z grzankami lub prażoną cebulką

Szukasz pomysłu na prosty i zdrowy obiad? Najsmaczniejszą propozycją jest niewątpliwie krem z cukinii. Przepis na tę aromatyczną zupę jest banalnie prosty, wykorzystuje sezonowe warzywa i smakuje obłędnie z dodatkiem chrupiących grzanek. Tym obiadem zachwycisz nie tylko najbardziej wybrednych domowników, ale i własne podniebienie.

Jesień to idealny czas, by wykorzystywać dostępne na każdym kroku warzywa i owoce sezonowe. Potężne dynie, soczyste śliwki i smukłe cukinie nigdy nie smakują lepiej, niż właśnie w tym okresie. Jeśli nie masz pomysłu co przygotować do jedzenia dla całej rodziny, postaw na banalny krem z cukinii. Będzie sycący i wyjątkowo smaczny, gdy podasz go w ten sposób. Grzanki i koperek podkręcają bowiem smak zielonego warzywa. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Składniki:

  • 2 duże cukinie,
  • 2 cebule białe,
  • 1 marchewka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 opakowanie serka topionego śmietankowego,
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść posiekanego koperku,
  • grzanki lub groszek ptysiowy.

Jak zrobić idealny krem z cukinii? Przepis ten nie wymaga kulinarnego doświadczenia

Cukinię dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę. Jeżeli gniazda nasienne są już duże, ich również należy się pozbyć. Najłatwiej zrobić to z pomocą łyżki, wydrążając środek z przekrojonych na pół cukinii. Cebulę również obieramy i szatkujemy w kostkę, podobnie jak marchew i ziemniaki. Wszystkie warzywa wrzucamy do głębokiego garnka z dodatkiem masła. Składniki podsmażamy kilka minut, aż w końcu zalewamy połową bulionu i gotujemy na średniej mocy palnika pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Warzywa powinny dusić się w niewielkiej ilości płynu, jednak należy go regularnie dodawać, by nie przypalić zawartości garnka.

Gdy warzywa będą już idealnie miękkie, dodajemy resztę bulionu (jeśli nie wykorzystaliśmy całości do regularnego "podlewania" warzyw). Następnie dodajemy również serek topiony, gałkę muszkatołową i doprawiamy zupę solą oraz pieprzem. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Wówczas wystarczy zabielić zupę śmietaną (lub podawać ją z kleksem śmietany na talerzu) i można ją śmiało podawać. Gotowe danie dekorujemy posiekanym koperkiem i grzankami lub groszkiem ptysiowym. W takiej wersji będzie wyśmienita. Smacznego!

Więcej o: