Chłopski garnek - jednogarnkowe danie rozgrzeje i nasyci na resztę dnia. W sam raz na jesienny obiad

Chłopski garnek to świetny pomysł na prosty, tani i szybki obiad dla całej rodziny. Jednogarnkowe danie to połączenie smakowitych warzyw, mięsa i aromatycznych przypraw. Przygotujesz je w mniej niż pół godziny, a zjesz - jeszcze szybciej. Co jest potrzebne do chłopskiego garnka?

Dania jednogarnkowe ułatwiają gotowanie oraz ograniczają liczbę naczyń do minimum. Przygotowanie chłopskiego garnka to więc nie tylko bogactwo smaku i aromatu, ale i oszczędność czasu, który normalnie spędziłoby się na sprzątaniu kuchni. Potrawę możesz podać bez dodatków lub z chrupiącym, świeżym pieczywem. Mało kto jest w stanie oprzeć się temu daniu.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Chłopski garnek, czyli aromatyczne połączenie warzyw, kiełbasy i boczku. Pomysł na pożywny, jesienny obiad

Klasyczny przepis na chłopski garnek zakłada wykorzystanie m.in. ziemniaków, boczku, kiełbasy oraz papryki. Po dodaniu aromatycznych ziół i przypraw zyskuje intensywny smak, który roznosi się nie tylko po kuchni, ale i reszcie domu. Idealnie nadaje się na szybki, smaczny i pożywny obiad w zabiegany dzień. 

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 300 g kiełbasy śląskiej lub żywieckiej,
  • 3 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 300 ml wody lub bulionu,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz,
  • oliwa do podsmażenia.

Rozgrzewający chłopski garnek. Sposób przygotowania

Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Do sporego garnka wlej pięć łyżek oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Podsmażaj całość przez 5-7 minut. 

W międzyczasie umyj, obierz i pokrój ziemniaki oraz marchew. Z opłukanej papryki wykrój gniazdo nasienne, a pozostałą część warzywa również drobno posiekaj. Wszystko umieść w garnku i dokładnie zamieszaj. Składniki zalej wodą lub bulionem warzywnym. Dodaj majeranek, tymianek, paprykę ostrą i słodką. Dodatkowo dopraw zawartość rondla solą i pieprzem wedle uznania. Zamieszaj i duś pod przykryciem przez 20-25 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.

Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj. Chłopski garnek podawaj na ciepło, najlepiej z pajdą świeżego, chrupkiego chleba. Danie możesz zjeść od razu lub ostudzić i schować do lodówki. Obiad będzie dobry jeszcze przez trzy następne dni. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: