Dania jednogarnkowe ułatwiają gotowanie oraz ograniczają liczbę naczyń do minimum. Przygotowanie chłopskiego garnka to więc nie tylko bogactwo smaku i aromatu, ale i oszczędność czasu, który normalnie spędziłoby się na sprzątaniu kuchni. Potrawę możesz podać bez dodatków lub z chrupiącym, świeżym pieczywem. Mało kto jest w stanie oprzeć się temu daniu.
Klasyczny przepis na chłopski garnek zakłada wykorzystanie m.in. ziemniaków, boczku, kiełbasy oraz papryki. Po dodaniu aromatycznych ziół i przypraw zyskuje intensywny smak, który roznosi się nie tylko po kuchni, ale i reszcie domu. Idealnie nadaje się na szybki, smaczny i pożywny obiad w zabiegany dzień.
Składniki:
Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Do sporego garnka wlej pięć łyżek oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Podsmażaj całość przez 5-7 minut.
W międzyczasie umyj, obierz i pokrój ziemniaki oraz marchew. Z opłukanej papryki wykrój gniazdo nasienne, a pozostałą część warzywa również drobno posiekaj. Wszystko umieść w garnku i dokładnie zamieszaj. Składniki zalej wodą lub bulionem warzywnym. Dodaj majeranek, tymianek, paprykę ostrą i słodką. Dodatkowo dopraw zawartość rondla solą i pieprzem wedle uznania. Zamieszaj i duś pod przykryciem przez 20-25 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj. Chłopski garnek podawaj na ciepło, najlepiej z pajdą świeżego, chrupkiego chleba. Danie możesz zjeść od razu lub ostudzić i schować do lodówki. Obiad będzie dobry jeszcze przez trzy następne dni. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl