Spaghetti - przepis na obiad w 10 minut. Ważny jest czosnek, ser i zimna oliwa

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad, który dodatkowo nasyci i będzie fantastycznie smakował? Postaw na spaghetti - przepis który dziś ci zaprezentujemy to klasyka włoskiego smaku, a ważny jest czosnek, ser, oliwa i przyprawy. Jednak w związku z oliwą musisz pamiętać jedną rzecz. Już mówimy, o co chodzi.

Więcej przepisów na szybkie dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Co takiego fantastycznego jest w przepisie na spaghetti aglio e olio? Otóż trzy rzeczy. Po pierwsze to danie robi się tyle, ile gotuje się makaron, czyli mniej niż kwadrans. Po drugie lista składników jest krótka i zapewne wszystko, co potrzebne masz pod ręką. I w końcu po trzecie, to danie mimo swojej prostoty jest naprawdę przepyszne i zadowoli każdego miłośnika makaronu

Zobacz wideo

Jednak żeby danie smakowało tak jak we włoskiej trattorii, musisz wiedzieć, że czosnek należy wrzucać na zimną oliwę, całość bardzo wolno podgrzewać i nie dopuścić do tego, by czosnek się usmażył. Dlaczego to ważne? Chodzi o to, by czosnek zaromatyzował oliwę, która w połączeniu z wodą, w której gotował się makaron i serem, utworzyła cudowny, pachnący i pyszny sos, który otuli każdą nitkę makaronu.

Spaghetti aglio e olio - przepis na włoski klasyk z kilku składników

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100-150 ml dobrej jakości oliwy 
  • 100 g twardego dojrzewającego sera, najlepiej pecorino, ale może być także parmezan
  • do smaku sól i pieprz 

Sposób wykonania:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją osól. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć makaron i ugotuj go al dente. Pamiętaj, by o ugotowaniu zachować szklankę wody, w której makaron się gotował. 
  2. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników. Czosnek drobno posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 
  3. Na patelnię wlej oliwę i dodaj czosnek. Włącz palnik na niewielką moc i podgrzewaj całość, aż zacznie się delikatnie szklić. 
  4. Dodaj posiekaną natkę i chwileczkę całość podsmażaj. Następnie przełóż ugotowany makaron, dodaj ser, sól i pieprz do smaku. Wlej także trochę wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszaj.
  5. Trzymaj patelnię na palniku, aż ser się rozpuści, a makaron oblepi się aksamitnym kremem. Podawaj od razu, najlepiej z kieliszkiem dobrze schłodzonego, białego wina. Może być także bezalkoholowe. 

Taki makaron ma fanów na całym świecie, a ty możesz zrobić go w swojej kuchni w kilka(naście) minut. Żeby dodać jeszcze trochę charakteru, razem z czosnkiem na zimnej oliwie możesz podsmażyć drobno posiekaną papryczkę chili. Wówczas zrobisz nowe danie - spaghetti aglio, olio e peperoncino - palce lizać to mało powiedziane. 

Więcej o: