Więcej przepisów na szybkie dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Co takiego fantastycznego jest w przepisie na spaghetti aglio e olio? Otóż trzy rzeczy. Po pierwsze to danie robi się tyle, ile gotuje się makaron, czyli mniej niż kwadrans. Po drugie lista składników jest krótka i zapewne wszystko, co potrzebne masz pod ręką. I w końcu po trzecie, to danie mimo swojej prostoty jest naprawdę przepyszne i zadowoli każdego miłośnika makaronu.
Jednak żeby danie smakowało tak jak we włoskiej trattorii, musisz wiedzieć, że czosnek należy wrzucać na zimną oliwę, całość bardzo wolno podgrzewać i nie dopuścić do tego, by czosnek się usmażył. Dlaczego to ważne? Chodzi o to, by czosnek zaromatyzował oliwę, która w połączeniu z wodą, w której gotował się makaron i serem, utworzyła cudowny, pachnący i pyszny sos, który otuli każdą nitkę makaronu.
Składniki:
Taki makaron ma fanów na całym świecie, a ty możesz zrobić go w swojej kuchni w kilka(naście) minut. Żeby dodać jeszcze trochę charakteru, razem z czosnkiem na zimnej oliwie możesz podsmażyć drobno posiekaną papryczkę chili. Wówczas zrobisz nowe danie - spaghetti aglio, olio e peperoncino - palce lizać to mało powiedziane.