• Link został skopiowany

Placki lepsze od klasycznych racuchów. Mąkę połącz z tym warzywem i słuchaj samych słów zachwytu

Placki to najlepszy i jeden ze smaczniejszych sposobów na przyrządzenie śniadania. Są bowiem łatwe do przygotowania, a do tego każdy lubi się nimi zajadać. By dodać do swojego zeszytu z przepisami kolejną śniadaniową recepturę, polecamy sprawdzić ten smakołyk. O tych plackach nigdy nie zapomnisz.
Placki z cebuli
Fot. Shutterstock, istetiana
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Przygotowując śniadania, każdy myśli o klasycznych daniach, takich jak płatki z mlekiem, kanapki czy tosty. Mało kto zachodzi w głowę, by wymyślić bardziej oryginalny przysmak. By jednak już nikt nie musiał się zastanawiać, co ciekawego przyrządzić, podajemy przepis na te placki. Jesteśmy przekonani, że w życiu nie podałeś ich na śniadanie. W środku znajduje się aromatyczne warzywo, które dodawane jest do prawie każdego dania. Mowa o cebuli, która ma swoich miłośników, a także grono tych, którzy jej nawet nie dotkną.

Przepis na placki z cebuli

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 duże cebule,
  • 3 plastry ulubionej szynki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 ml mleka,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie cebule obierz z łupin i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. By podczas tej czynności nie uronić łez, warto godzinę wcześniej włożyć obrane warzywa do lodówki. To powinno skutecznie pomóc z łzawieniem.
  2. Szynkę pokój w drobną kostkę i dodaj do miski, w której znajduje się cebula.
  3. Do osobnego naczynia wsyp przesianą przez sitko mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wbij również jajka i wlewaj stopniowo mleko. Wymieszaj całość do połączenia składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto nie powinno być za rzadkie, jeśli takie jest, dodaj więcej mąki.
  4. Do powstałej masy dodaj cebulę i szynkę, obsyp całość solą i pieprzem według uznania. Ponownie zamieszaj, by składniki mogły się z sobą połączyć.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły formuj za pomocą łyżki zgrabne placuszki. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tak przyrządzone placki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: