Placki to najlepszy i jeden ze smaczniejszych sposobów na przyrządzenie śniadania. Są bowiem łatwe do przygotowania, a do tego każdy lubi się nimi zajadać. By dodać do swojego zeszytu z przepisami kolejną śniadaniową recepturę, polecamy sprawdzić ten smakołyk. O tych plackach nigdy nie zapomnisz.
Fot. Shutterstock, istetiana
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Przygotowując śniadania, każdy myśli o klasycznych daniach, takich jak płatki z mlekiem, kanapki czy tosty. Mało kto zachodzi w głowę, by wymyślić bardziej oryginalny przysmak. By jednak już nikt nie musiał się zastanawiać, co ciekawego przyrządzić, podajemy przepis na te placki. Jesteśmy przekonani, że w życiu nie podałeś ich na śniadanie. W środku znajduje się aromatyczne warzywo, które dodawane jest do prawie każdego dania. Mowa o cebuli, która ma swoich miłośników, a także grono tych, którzy jej nawet nie dotkną.
REKLAMA
Przepis na placki z cebuli
Składniki:
500 g mąki pszennej,
3 duże cebule,
3 plastry ulubionej szynki,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
250 ml mleka,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Wszystkie cebule obierz z łupin i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. By podczas tej czynności nie uronić łez, warto godzinę wcześniej włożyć obrane warzywa do lodówki. To powinno skutecznie pomóc z łzawieniem.
Szynkę pokój w drobną kostkę i dodaj do miski, w której znajduje się cebula.
Do osobnego naczynia wsyp przesianą przez sitko mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wbij również jajka i wlewaj stopniowo mleko. Wymieszaj całość do połączenia składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto nie powinno być za rzadkie, jeśli takie jest, dodaj więcej mąki.
Do powstałej masy dodaj cebulę i szynkę, obsyp całość solą i pieprzem według uznania. Ponownie zamieszaj, by składniki mogły się z sobą połączyć.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły formuj za pomocą łyżki zgrabne placuszki. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tak przyrządzone placki podawaj z ulubionymi dodatkami.