Gofry - jak przygotować domowe gofry, które będą puszyste jak chmurka? Poniżej przepis!
Jak przygotować gofry, aby były naprawdę pulchne i pyszne w smaku? Kwintesencją dobrego smaku jest odpowiednio przyrządzone ciasto. Właściwe proporcje potrafią zdziałać cuda! Poniżej znajdziesz przepis na pyszne gofry.
Gofry - składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 jaja
- pół szklanki oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- cukier puder + sezonowe owoce
Wykonanie:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia.
- Dosyp cukier, sól i cukier waniliowy.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj olej, jajka i mleko. Wymieszaj łyżką drewnianą. Odstaw na kwadrans.
- W tym też czasie przygotuj gofrownicę. Rozgrzej ją.
- Piecz gofry przez 3,5 minuty z każdej strony.
- Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i udekoruj sezonowymi owocami.
Zobacz wideo Zdrowe gofry [HAPS KIDS]
Gofry - krok po kroku w wersji bezglutenowej
Jak zrobić gofry krok po kroku? Można skorzystać z przepisu na bezglutenowe gofry, który nie zawiera mąki pszennej. Najważniejsza jest masa na gofry. Jak ją zrobić? Poniżej znajdziesz bardzo prostą recepturę.
Składniki:
- 50 g mąki kukurydzianej + 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki ziemniaczanej
- odrobina soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- około 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szklanka mleka
- 2 jaja
- 50 g masła roztopionego
Wykonanie:
- Mąki przesiej. Dodaj sól oraz proszek do pieczenia.
- Dosyp następnie cukier. Całość wymieszaj.
- Dolej rozpuszczone masło. Dodaj żółtka oraz mleko.
- Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw masę na 30 minut.
- Białka ubij na sztywno.
- Rozgrzej gofrownicę. Dodaj pianę do ciasta partiami.
- Masę wyłóż na formę. Piecz gofry przez 3 minuty.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry bez proszku do pieczenia. Bardzo szybkie w przygotowaniu
Gofry bez proszku do pieczenia są niezwykle szybkie w wykonaniu i bardzo proste. Gofry warto zaserwować z domowej roboty konfiturą o ulubionym smaku.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- odrobina soli
- 2 jaja
- 50 g rozpuszczonego masła
- około 300 ml mleka
- pół łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
- Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
- Dodaj następnie żółtka i około 1/3 mleka oraz masło.
- Dodawaj do masy stopniowo mleko i wanilię.
- Połącz wszystko ze sobą.
- Rozgrzej gofrownicę.
- Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy. Wymieszaj.
- Ciasto wylej na gofrownicę.
- Piecz przez kilka minut.
Gofry to szybki sposób na sentymentalny powrót do lata. W kilka chwil możemy znowu cieszyć się tym nietuzinkowym smakiem. Gofry można serwować na wiele sposobów. Dodatki, jakie pasują najlepiej do gofrów to między innymi:
- sezonowe owoce
- marmolada
- dżem
- polewa czekoladowa
- cukier puder
- bita śmietana
- konfitura różana
- polewa toffi
- miód
Zobacz też: Delikatna panna cotta - śmietankowy deser na Twoim stole. Dodatek popularnego napoju odmieni jej smak