Gofry - przepis na przedłużenie wakacji [bezglutenowe / klasyczne / bez proszku do pieczenia]

Gofry kojarzą nam się z upalnym latem i wakacjami. Jednak możemy je z łatwością przygotować również w domu. Gofry to znakomity pomysł na poczęstunek dla bliskich. Z soczystymi owocami lub domowymi konfiturami - palce lizać!

Gofry - jak przygotować domowe gofry, które będą puszyste jak chmurka? Poniżej przepis!

Jak przygotować gofry, aby były naprawdę pulchne i pyszne w smaku? Kwintesencją dobrego smaku jest odpowiednio przyrządzone ciasto. Właściwe proporcje potrafią zdziałać cuda! Poniżej znajdziesz przepis na pyszne gofry.

Gofry - składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 jaja
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • cukier puder + sezonowe owoce

Wykonanie:

  1. Mąkę wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia.
  2. Dosyp cukier, sól i cukier waniliowy.
  3. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj olej, jajka i mleko. Wymieszaj łyżką drewnianą. Odstaw na kwadrans.
  5. W tym też czasie przygotuj gofrownicę. Rozgrzej ją.
  6. Piecz gofry przez 3,5 minuty z każdej strony.
  7. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i udekoruj sezonowymi owocami.
Zobacz wideo Zdrowe gofry [HAPS KIDS]

Gofry - krok po kroku w wersji bezglutenowej

Jak zrobić gofry krok po kroku? Można skorzystać z przepisu na bezglutenowe gofry, który nie zawiera mąki pszennej. Najważniejsza jest masa na gofry. Jak ją zrobić? Poniżej znajdziesz bardzo prostą recepturę.

Składniki:

  • 50 g mąki kukurydzianej + 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki ziemniaczanej
  • odrobina soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • około 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 50 g masła roztopionego

Wykonanie:

  1. Mąki przesiej. Dodaj sól oraz proszek do pieczenia.
  2. Dosyp następnie cukier. Całość wymieszaj.
  3. Dolej rozpuszczone masło. Dodaj żółtka oraz mleko.
  4. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw masę na 30 minut.
  5. Białka ubij na sztywno.
  6. Rozgrzej gofrownicę. Dodaj pianę do ciasta partiami.
  7. Masę wyłóż na formę. Piecz gofry przez 3 minuty.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Gofry bez proszku do pieczenia. Bardzo szybkie w przygotowaniu

Gofry bez proszku do pieczenia są niezwykle szybkie w wykonaniu i bardzo proste. Gofry warto zaserwować z domowej roboty konfiturą o ulubionym smaku.

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • odrobina soli
  • 2 jaja
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • około 300 ml mleka
  • pół łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
  2. Dodaj następnie żółtka i około 1/3 mleka oraz masło.
  3. Dodawaj do masy stopniowo mleko i wanilię.
  4. Połącz wszystko ze sobą.
  5. Rozgrzej gofrownicę.
  6. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy. Wymieszaj.
  7. Ciasto wylej na gofrownicę.
  8. Piecz przez kilka minut.

Gofry to szybki sposób na sentymentalny powrót do lata. W kilka chwil możemy znowu cieszyć się tym nietuzinkowym smakiem. Gofry można serwować na wiele sposobów. Dodatki, jakie pasują najlepiej do gofrów to między innymi:

  • sezonowe owoce
  • marmolada
  • dżem
  • polewa czekoladowa
  • cukier puder
  • bita śmietana
  • konfitura różana
  • polewa toffi
  • miód

Zobacz też: Delikatna panna cotta - śmietankowy deser na Twoim stole. Dodatek popularnego napoju odmieni jej smak

Więcej o:
Copyright © Agora SA