Żadne masło czy olej. Usmaż jajecznicę na tym produkcie, a wyjdzie aksamitnie kremowa i delikatna

Jajecznica to jedno z popularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Trudno się temu dziwić, jej uniwersalny smak można wzbogacić o ulubione dodatki: szczypiorek, cebulę, boczek, grzyby i wiele innych. Najlepsza jajecznica to taka, która dosłownie rozpuszcza się w ustach - jest kremowa, delikatna i puszysta. Taki efekt uzyskasz poprzez zamianę tłuszczu na mleko.

Jajka to stały element niemal każdego Polaka. Warto je jeść od czasu do czasu, ponieważ dostarczają organizmowi sporą dawkę białka oraz kwasów tłuszczowych Omega-3 i 6. Kwasy te wspomagają pracę mózgu, działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Jajka to również bogate źródło witamin A, D, E i K oraz B2 i B12, a także minerałów: fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Najzdrowszą formą ich przyrządzenia jest ugotowanie ich na miękko lub usmażenie bez tłuszczu. 

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Zdrowszy zamiennik dla tłuszczu. Dzięki niemu jajecznica będzie delikatna, puszysta i absolutnie pyszna

Jajecznica na mleku to lekkostrawne, pyszne danie, które możesz przygotować zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Poniżej przedstawiamy przepis na najbardziej klasyczną wersję jajecznicy, którą możesz urozmaicić o pożywne dodatki, takie jak: kurki, kiełbasę lub wędzonego łososia. Dodanie mleka sprawi, że jajka staną się jeszcze bardziej miękkie, delikatne i niezwykle kremowe. Co więcej, zrezygnowanie z tłuszczu w postaci masła, margaryny czy oleju sprawi, że potrawa będzie jeszcze zdrowsza.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • sól,
  • szczypiorek.

Kremowa jajecznica na mleku. Sposób przygotowania

Rozgrzej patelnię. Wlej na nią połowę mleka, po czym wbij jajka i dopraw je od razu solą wedle uznania. Kiedy jajka zaczną się delikatnie ścinać, zamieszaj je drewnianą łyżką lub łopatką. Wlej resztę mleka, aby jajecznica nie była sucha i uzyskała kremową konsystencję. Mieszaj, aż uzyskasz preferowany poziom ścięcia jajek. Jeśli lubisz cebulę, jest to dobry moment na posiekanie jej i wrzucenie na patelnię.

Na koniec wyłóż gotową jajecznicę na talerz i posyp ją posiekanym szczypiorkiem. Polecamy podawać ją razem z podsmażonym boczkiem, roślinnymi parówkami lub kanapkami z serkiem wiejskim, sałatą oraz plasterkami pomidora. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: