Jajka to stały element niemal każdego Polaka. Warto je jeść od czasu do czasu, ponieważ dostarczają organizmowi sporą dawkę białka oraz kwasów tłuszczowych Omega-3 i 6. Kwasy te wspomagają pracę mózgu, działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Jajka to również bogate źródło witamin A, D, E i K oraz B2 i B12, a także minerałów: fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Najzdrowszą formą ich przyrządzenia jest ugotowanie ich na miękko lub usmażenie bez tłuszczu.
Jajecznica na mleku to lekkostrawne, pyszne danie, które możesz przygotować zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Poniżej przedstawiamy przepis na najbardziej klasyczną wersję jajecznicy, którą możesz urozmaicić o pożywne dodatki, takie jak: kurki, kiełbasę lub wędzonego łososia. Dodanie mleka sprawi, że jajka staną się jeszcze bardziej miękkie, delikatne i niezwykle kremowe. Co więcej, zrezygnowanie z tłuszczu w postaci masła, margaryny czy oleju sprawi, że potrawa będzie jeszcze zdrowsza.
Składniki:
Rozgrzej patelnię. Wlej na nią połowę mleka, po czym wbij jajka i dopraw je od razu solą wedle uznania. Kiedy jajka zaczną się delikatnie ścinać, zamieszaj je drewnianą łyżką lub łopatką. Wlej resztę mleka, aby jajecznica nie była sucha i uzyskała kremową konsystencję. Mieszaj, aż uzyskasz preferowany poziom ścięcia jajek. Jeśli lubisz cebulę, jest to dobry moment na posiekanie jej i wrzucenie na patelnię.
Na koniec wyłóż gotową jajecznicę na talerz i posyp ją posiekanym szczypiorkiem. Polecamy podawać ją razem z podsmażonym boczkiem, roślinnymi parówkami lub kanapkami z serkiem wiejskim, sałatą oraz plasterkami pomidora. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl