Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Buraczki na zimę to prosty sposób na to, by zawsze pod ręką mieć idealny dodatek do mielonego lub pieczeni. Przepis na buraczki, który wam dziś zaprezentujemy to klasyka w najczystszej postaci - wystarczy odgrzać na odrobinie masła lub dodać zasmażkę i wymarzony dodatek do obiadu gotowy. Jednak warto wiedzieć, co zrobić, żeby buraczki podczas pasteryzacji nie ściemniały. Wystarczy jeden składnik, który zatrzyma kolor i wyciągnie głębię smaku. Chodzi o sok z cytryny.
Składniki:
Kiedy wyjmiesz słoiki z garnka do pasteryzacji, zobaczysz, że mają piękny kolor. Zamiast soku z cytryny możesz dodać także kwasek cytrynowy, odrobinę octu, a także sok z kiszonych ogórków lub kapusty. Ważne jest, by był to składnik kwaśny - on zatrzymuje w burakach betaninę, czyli substancję, która odpowiada za kolor buraków. Podczas dłużej obróbki betanina ulega rozpadowi, a kwas zatrzymuje ten proces.