-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie znajdziesz szybszego przepisu na sernik. Zrobisz go w 20 minut, bez miksera i piekarnika
Nie znajdziesz szybszego przepisu na sernik. Zrobisz go w 20 minut, bez miksera i piekarnika
Sernik każdy kocha i każdy zna. Najczęściej przygotowuje się go na święta, lub rodzinne imprezy. Kojarzyć się może z wymagającym przygotowywaniem i długim czasem oczekiwania. Tym razem jest inaczej. Przyrządzenie go trwa 20 minut, a do tego nie potrzebujesz piekarnika.
Sernik to ciasto, które przez niektórych może być jedzone każdego dnia. Podawany i przygotowany jest na różne sposoby, a co dom to inny przepis na ten specjał. Klasyczny przepis zna chyba każdy, lecz wersja gotowana może zaskoczyć największych łasuchów. Dlaczego? Wszystko przez sposób przygotowania, który znacznie różni się od tego klasycznego.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Sernik przyrządzony w garnku jest szybszy, do tego nie potrzebujesz do niego miksera i piekarnika. Wystarczy, że połączysz kilka składników, przelejesz je na biszkopty i włożysz do lodówki. Już po dwóch godzinach, możesz cieszyć się jego smakiem.
Przepis na sernik gotowany
Składniki
- 1 kg mielonego, półtłustego twarogu,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 250 g masła,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- paczka biszkoptów.
Sposób przygotowania
- Przygotowaną blaszkę dokładnie wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie poukładaj biszkopty, by pokryły całą jego powierzchnię.
- Do większego garnka przełóż twaróg i dodaj do niego cukier, cukier waniliowy, a także wbij jajka. Ustaw go na średnim ogniu i dokładnie mieszaj zawartość, do momentu całkowitego połączenia. Przypilnuj znajdującego się w naczyniu twarogu, by się nie przypalił.
- Gdy masa stanie się gorąca, cały czas mieszając, dodaj do niej dwa opakowania budyniu. Ponownie energicznie wymieszaj, by usunąć z kremu wszystkie powstałe grudki. Kiedy zauważysz, ze masa serowa zaczyna bulgotać, zdejmij ją z palnika, odstaw na bok i jeszcze raz wymieszaj.
- Gotowy krem sernikowy przelej do blaszki z biszkoptami. Wierzch wyrównaj szpatułką. Tak przygotowany sernik odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. W tym czasie masa powinna stężeć. Jeśli masz taką możliwość, pozostaw go w urządzeniu na całą noc.
- Po tym czasie możesz połać ciasto kremem czekoladowym lub posypać cukrem pudrem. Dobrze sprawdzą się w tej roli świeże owoce. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl