Pokrój w plastry, podsmaż i zasyp serem. Prosta i sycąca zapiekanka ziemniaczana gotowa w godzinę. Robotę robi ten składnik

Czasem proste rozwiązania, to te najlepsze. Banalna w przygotowaniu zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym nie wymaga doświadczenia kulinarnego, a robi ogromne wrażenie na gościach. Jej swojski, a zarazem nietuzinkowy smak rozpieści podniebienie każdego smakosza. Co więcej, przygotowanie tej prostej zapiekanki nie wymaga wiele czasu. Aż żal nie spróbować.

Brak pomysłu na szybki i sycący obiad? Postaw na klasykę, czyli zapiekankę ziemniaczaną. Choć nie wygląda ona zbyt wykwintnie, to smakuje jak marzenie. Dodatek mielonego mięsa sprawi, że obiad będzie sycący, a smak dania wyrazisty. Do tego duża ilość ciągnącego się sera i mamy przepis na istne niebo w gębie. Wypróbuj sama! Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 200 g ulubionego mięsa mielonego,
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki,
  • 150 g sera żółtego w kostce (np. gouda),
  • 1 pęczek koperku lub szczypiorku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz w ilości do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Zapiekanka ziemniaczana gotowa w godzinę. Będziesz robić ją co weekend

Ziemniaki obieramy ze skórki i tniemy na cienkie placki. Najlepiej sprawdzi się do tego mandolina, dzięki której zrobimy to sprawnie. Ziemniaki warto podgotować lub podsmażyć, by nieco zmiękły, a następnie odstawiamy je do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Następnie szklimy ją na odrobinie oleju, dodajemy również czosnek, a gdy będzie już gotowe, na patelnię wrzucamy mięso mielone. Całość smażymy około 10 minut, a na końcu zalewamy pomidorami z puszki i doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą oraz solą i pieprzem.

Do osobnego naczynia wbijamy jajka i łączymy ze śmietaną dokładnie roztrzepując je widelcem. Gotową, gładką maskę doprawiamy również solą i pieprzem, oraz posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. W międzyczasie ścieramy również kostkę sera. Teraz pozostaje połączyć całość w jedno danie. Duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem, następnie wykładamy połowę ziemniaczanych plastrów. Wylewamy na nie część jajeczno-śmietanowego sosu, odrobinę tartego sera i zakrywamy mięsno-pomidorowym farszem. Na wierzch ponownie wykładamy ziemniaki, wylewamy resztę jajek ze śmietaną i posypujemy pozostałym serem. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30-35 minut. Najlepiej podawać ją na gorąco. Smakuje wybornie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.