• Link został skopiowany

Tak delikatnych i leciutkich naleśników jeszcze nie było. Jak je zrobić? Chodzi o mleko - ma go nie być

Wszyscy kochamy naleśniki i większość z nas doskonale wie, jak je zrobić. Jednak nie zawsze naleśniki wychodzą takie, jak byśmy chcieli - rwą się podczas składania, z jakiegoś powody wychodzą grube albo zupełnie jałowe. Dziś mamy dla was przepis na naleśniki, które są idealne w każdym calu. Dodajesz mleko do ciasta? Od dziś przestaniesz.
Naleśniki / zdjęcie ilustracyjne
New Africa /Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki. Czy na tym świecie istnieje osoba, która ich nie kocha? Jeśli tak, niech się zjawi, a uwierzę w siły tajemne. Przepis na naleśniki jest bardzo łatwy i w zasadzie nie powinien nikomu sprawić problemu. Jednak co dom, to sposób, a my dziś pokażemy wam, jak zrobić naleśniki perfekcyjne - delikatne, cieniutkie i elastyczne. W sumie nie ma tu żadnych dziwnych myków, chodzi po prostu o mleko - zastąp je kefirem, a twoje naleśniki będą bajeczne pod każdym względem. 

Zobacz wideo

Naleśniki na kefirze - elastyczne i delikatne jak nigdy

Składniki:

  • pełna szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 400 g kefiru
  • szczypta soli 
  • cukier - jeśli podajesz naleśniki na słodko
  • 2 łyżki roztopionego masła

Najpyszniejsze naleśniki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj cukier i sól. Wymieszaj. 
  2. Do mąki dodaj kefir, wbij jajka i zmiksuj całość na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodaj masło. 
  3. Miskę z ciastem na naleśniki odłóż na 10 minut, by gluten zawarty w mące złączył składniki. Przez to ciasto będzie jeszcze bardziej elastyczne. 
  4. Patelnię lekko natłuść masłem lub olejem i chochelką nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Rozprowadź je po całej powierzchni i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne. 

Jeśli podczas smażenia na naleśnikach pojawią się malutkie dziurki, to nic nie szkodzie - tak działa kefir. Jednak trzeba przyznać, że takie naleśniki to mistrzostwo smaku. Podaj je tak, jak lubisz - z dżemem lub serem na słodko, albo z kurczakiem, albo szpinakiem - opcji jest wiele, każda jest pyszna. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: