Tak delikatnych i leciutkich naleśników jeszcze nie było. Jak je zrobić? Chodzi o mleko - ma go nie być

Wszyscy kochamy naleśniki i większość z nas doskonale wie, jak je zrobić. Jednak nie zawsze naleśniki wychodzą takie, jak byśmy chcieli - rwą się podczas składania, z jakiegoś powody wychodzą grube albo zupełnie jałowe. Dziś mamy dla was przepis na naleśniki, które są idealne w każdym calu. Dodajesz mleko do ciasta? Od dziś przestaniesz.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki. Czy na tym świecie istnieje osoba, która ich nie kocha? Jeśli tak, niech się zjawi, a uwierzę w siły tajemne. Przepis na naleśniki jest bardzo łatwy i w zasadzie nie powinien nikomu sprawić problemu. Jednak co dom, to sposób, a my dziś pokażemy wam, jak zrobić naleśniki perfekcyjne - delikatne, cieniutkie i elastyczne. W sumie nie ma tu żadnych dziwnych myków, chodzi po prostu o mleko - zastąp je kefirem, a twoje naleśniki będą bajeczne pod każdym względem. 

Zobacz wideo

Naleśniki na kefirze - elastyczne i delikatne jak nigdy

Składniki:

  • pełna szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 400 g kefiru
  • szczypta soli 
  • cukier - jeśli podajesz naleśniki na słodko
  • 2 łyżki roztopionego masła

Najpyszniejsze naleśniki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj cukier i sól. Wymieszaj. 
  2. Do mąki dodaj kefir, wbij jajka i zmiksuj całość na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodaj masło. 
  3. Miskę z ciastem na naleśniki odłóż na 10 minut, by gluten zawarty w mące złączył składniki. Przez to ciasto będzie jeszcze bardziej elastyczne. 
  4. Patelnię lekko natłuść masłem lub olejem i chochelką nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Rozprowadź je po całej powierzchni i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne. 

Jeśli podczas smażenia na naleśnikach pojawią się malutkie dziurki, to nic nie szkodzie - tak działa kefir. Jednak trzeba przyznać, że takie naleśniki to mistrzostwo smaku. Podaj je tak, jak lubisz - z dżemem lub serem na słodko, albo z kurczakiem, albo szpinakiem - opcji jest wiele, każda jest pyszna. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.