Niepozorna przekąska, a ze stołu znika najszybciej. Przepis dostałam od cioci, która robi je od 20 lat

Jeśli szukasz przystawki, która nie tylko będzie świetnie smakować, a także pięknie wyglądać, to trafiłeś idealnie. Ten przysmak podawany był za każdym razem, gdy zjeżdżała się rodzina i każdy się na niego rzucał. Przepis wyciągnęłam od cioci, która chroniła go przez 20 lat.

Szynka w galarecie to popularna przystawka, które króluje na polskich stołach podczas świąt, a także różnych rodzinnych uroczystościach. Do zjedzenia jej może nas zachęcić nie tylko forma podania, a także to, co znajduje się w środku mięsa.

Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek

Plastry szynki wysmarowane są połączeniem serka śmietankowego i chrzanu. Mięso ułożone w półmisku wraz z warzywami i ziołami jest zalane bulionem połączonym z żelatyną. Taka przekąska powinna poleżeć kilka godzin w lodówce, by wszystko mogło stężeć. Podawaj ją z niewielką ilością octu lub innymi, ulubionymi dodatkami.

Przepis na szynkę w galarecie

Składniki

  • 7 plasterków szynki konserwowej,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 180 ml  bulionu,
  • łyżeczka żelatyny z przyprawami do mięs i ryb,
  • ugotowana marchewka,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • kilka marynowanych grzybów.

Sposób przygotowania

  1. Bulion przelej do rondelka i ustaw go na średnim ogniu. Gdy stanie się gorący wsyp do niego żelatynę i wymieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Gorący bulion zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia i lekkiego stężenia.
  2. Serek śmietankowy przenieś do miseczki i wymieszaj z chrzanem. Każdy plasterek szynki konserwowej wysmaruj przygotowaną mieszanką, następnie zawiń je w roladki.
  3. Tak przygotowane kawałki szynki ułóż na półmisku. W koło ułóż pokrojoną i ugotowaną marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, a także odsączoną kukurydzę i marynowane grzyby.
  4. Tak przygotowane składniki zalej tężejącym bulionem i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA