-
Haps
-
Jak przygotować
- Niepozorna przekąska, a ze stołu znika najszybciej. Przepis dostałam od cioci, która robi je od 20 lat
Niepozorna przekąska, a ze stołu znika najszybciej. Przepis dostałam od cioci, która robi je od 20 lat
Jeśli szukasz przystawki, która nie tylko będzie świetnie smakować, a także pięknie wyglądać, to trafiłeś idealnie. Ten przysmak podawany był za każdym razem, gdy zjeżdżała się rodzina i każdy się na niego rzucał. Przepis wyciągnęłam od cioci, która chroniła go przez 20 lat.
Szynka w galarecie to popularna przystawka, które króluje na polskich stołach podczas świąt, a także różnych rodzinnych uroczystościach. Do zjedzenia jej może nas zachęcić nie tylko forma podania, a także to, co znajduje się w środku mięsa.
Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek
Plastry szynki wysmarowane są połączeniem serka śmietankowego i chrzanu. Mięso ułożone w półmisku wraz z warzywami i ziołami jest zalane bulionem połączonym z żelatyną. Taka przekąska powinna poleżeć kilka godzin w lodówce, by wszystko mogło stężeć. Podawaj ją z niewielką ilością octu lub innymi, ulubionymi dodatkami.
Przepis na szynkę w galarecie
Składniki
- 7 plasterków szynki konserwowej,
- 150 g serka śmietankowego,
- 2 łyżki chrzanu,
- 180 ml bulionu,
- łyżeczka żelatyny z przyprawami do mięs i ryb,
- ugotowana marchewka,
- garść natki pietruszki,
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- kilka marynowanych grzybów.
Sposób przygotowania
- Bulion przelej do rondelka i ustaw go na średnim ogniu. Gdy stanie się gorący wsyp do niego żelatynę i wymieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Gorący bulion zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia i lekkiego stężenia.
- Serek śmietankowy przenieś do miseczki i wymieszaj z chrzanem. Każdy plasterek szynki konserwowej wysmaruj przygotowaną mieszanką, następnie zawiń je w roladki.
- Tak przygotowane kawałki szynki ułóż na półmisku. W koło ułóż pokrojoną i ugotowaną marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, a także odsączoną kukurydzę i marynowane grzyby.
- Tak przygotowane składniki zalej tężejącym bulionem i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl