Odtworzyłam pomidorową mojej mamy. Wystarczy jedna łyżka i nie zapomnisz o jej smaku

Zupa pomidorowa to klasyk nad klasykami. Zna ją każdy i wiele osób wykonuje ją, gdy po niedzielnym obiedzie pozostanie trochę rosołu. To właśnie bulion jest jej podstawą, a cała reszta to tylko nasze upodobania. Moja mama również dodaje do niej coś od siebie. Za każdym razem, gdy ją jadłam, uśmiech nie schodził mi z twarzy.

Każda mama i babcia jest mistrzynią, jeśli chodzi o gotowanie. To właśnie od nich możemy dowiedzieć się różnych nowinek, a także tego, jak łączyć składniki. Ja również uczyłam się gotowania od mojej mamy. Pokazała mi kilka tajemnic, które wzbogacają smak kultowych dań.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Okazuje się, że na tradycyjną pomidorową również ma sposób. Niektórzy nie kryją, że wsypują do niej cukier. Moja mam dodaje jednak coś innego. Jej nietuzinkowym dodatkiem jest bowiem łyżka miodu, który wzmacnia smak pomidorów i nadaje słodyczy. Ja też zaczęłam stosować tę zasadę. Każdy sobie chwali taką zupę i prosi o dokładkę.

Przepis na pomidorową mamy

Składniki:

  • 2 l wody,
  • włoszczyzna,
  • ćwiartka z kurczaka,
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • puszka pokrojonych pomidorów,
  • łyżka miodu,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • makaron lub ryż,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i wrzuć do niej ziele angielskie, liście laurowe i obrobioną ćwiartkę z kurczaka. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez najbliższe 2 godziny. Po 1,5 godziny wrzuć obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę.
  2. Po dwóch godzinach wyjmij mięso z wywaru i oddziel je od kości. Kurczaka wrzuć ponownie do bulionu.
  3. Po tym czasie odlej chochlę bulionu do miski i połącz go ze śmietaną, koncentratem pomidorowym i miodem. Taką mieszankę wlej do zupy i dokładnie zamieszaj. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez następne 20 minut.
  4. W tym czasie ugotuj makaron lub ryż. Po ugotowaniu dodaj składnik do zupy. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.