Zrobić dobry żurek to połowa sukcesu. Liczy się również jego podanie. Choć nie ma nic złego w zaserwowaniu tej pysznej, tradycyjnej zupy w ceramicznej misce, to o wiele smaczniej i ciekawiej prezentuje się żurek w miseczkach chlebowych. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie sprawia większego kłopotu, a z tym zadaniem poradzi sobie nawet największy amator kulinarny. Przekonaj się sama. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek zaś obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, oraz warzywa wraz z białą kiełbasą do garnka, zalewamy odpowiednią ilością wody (ok. 1,5 l) i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, odcedzamy je z wywaru. Z garnka wyciągamy również kiełbasę. Wtedy do wywaru dodajemy zakwas, a następnie zupę zabielamy śmietaną. Na koniec dodajemy majeranek w ilości, którą uważamy za słuszną, dodajemy spowrotem mięso i warzywa i gotujemy jeszcze kilka minut.
Gdy zupa się gotuje, warto przygotować miseczki chlebowe. Podany w ten sposób żur robi ogromne wrażenie, a do tego takie miseczki są dodatkową przekąską do obiadu. Okrągłe bochenki należy jednak najpierw przygotować. Z góry odcinamy część pieczywa, a następnie wydrążamy dłonią środek. Później oddzielamy białka od żółtek, dokładnie je roztrzepujemy i smarujemy nimi wnętrze bochenków. Dzięki temu chleb nie będzie przeciekał. Posmarowane białkiem jaja pieczywo pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Gdy wszystko będzie gotowe, można podawać żur. Gorącą zupę wsadzamy do wypieczonych miseczek chlebowych, dekorujemy połówkami lub ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek, a na koniec przykrywamy miseczkę odkrojonym i upieczonym kawałkiem ściętym z samej góry. Tak podany żurek wygląda znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej. Smacznego!