Kartacze, którymi zajadali się w "Znachorze". Nie popełnij błędu z ziemniakami, a będą pierwsza klasa

Jeśli pochodzisz ze wschodniej Polski, kartacze, czy też cepeliny, pewnie nie są dla ciebie odkryciem. Dziś jednak mamy dla wszystkich miłośników ziemniaków i klusek wszelakich przepis na kartacze prosto spod wschodniej granicy. Wystąpiły na ekranie podczas kręcenia "Znachora", dziś mogą wystąpić w roli głównej na twoim talerzu.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kartacze to klasyka kuchni wschodniej i założę się, że nawet wśród mieszkańców innych regionów Polski nie brakuje miłośników tych pysznych, podłużnych kluchów z nadzieniem i solidną ilością okrasy. To wymarzony obiad na jesień, a sam znachor mógł je jeść, gdy w jakiejś chałupinie go poczęstowano tą strawą. Jak zatem zrobić kartacze? Zapamiętaj zasadę dotyczącą ziemniaków - na jeden kilogram ugotowanych ziemniaków, przypada jeden kilogram surowych. Resztę roboty robi farsz. 

Kartacze takie, jak ze "Znachora"

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków, najlepiej mączystych
  • 2 kg surowych ziemniaków startych na drobnej tarce
  • 4 niewielkie cebule
  • ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej
  • mięso mielone lub mięso z rosołu - ok. 700g
  • sól, pieprz do smaku
  • wytopiona słonina lub boczek
Zobacz wideo Środek Europy znajduje się na Podlasiu. To tu urodził się ks. Jerzy Popiełuszko i zjemy najlepsze kartacze

Kartacze jak ze "Znachora". Sposób wykonania:

  1. Zacznijmy od mięsa. Teoretycznie kartacze robi się z surowego mięsa mielonego, wymieszanego z przyprawami i cebulą. Oczywiście tak można je przygotować, dziś jednak zajmiemy się pozostałościami po rosole, a dokładniej zajmiemy się mięsem z rosołu. Zmiel je razem z marchewką i cebulą, dodaj przyprawy i wymieszaj. Mielone mięso potrzebuje jedynie cebuli i namoczonej bułki, by masa była bardziej zwarta. 
  2. Jak masz już gotowe mięso, to czas na ziemniaki. Kilogram obranych i oczyszczonych ziemniaków ugotuj w wodzie z solą, opcjonalnie możesz dodać 2 listki laurowe. Następnie zmiel je i przełóż do miski. Ziemniaki durowe zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (pamiętaj, żeby je dokładnie odcisnąć), zetrzyj także 2 cebule. Następnie przełóż do miski z ugotowanymi ziemniakami. 
  3. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę ziemniaczaną i zacznij wyrabiać. Jeśli masa się nie klei, dodaj jajko albo dwa. Jak powinna wyglądać masa na kartacze? Powinna być lepka i zwarta - musisz przecież zakleić w nią farsz. Zamiast jajek możesz dodać więcej mąki ziemniaczanej.
  4. Z masy ziemniaczanej odrywaj niewielkie kawałki, spłaszcz je w dłoniach i na środku połóż porcję mięsnego farszu. Następnie zalep i "ukulaj" w dłoniach tworząc podłużne kluchy. Pamiętaj, że muszą być mocno zalepione, by farsz nie uciekał podczas dalszej obróbki. 
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i wrzucaj kartacze partiami. Gotuj przez 10-15 minut, w zależności od tego, czy mięso było gotowane, czy surowe. 

Oczywiście nie możemy mówić o tradycyjnych kartaczach bez okrasy. Na smalcu, słoninie lub wytopionym boczku zeszklij cebulę i obficie polej nią kartacze. Będzie wyżerka taka, że mucha nie siada. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA