Zupa dyniowa to rewelacyjna propozycja na jesień. Jest sycąca, rozgrzewająca, a co najlepsze - niewyobrażalnie pyszna. Warto przygotować ją z przepisu Karola Okrasy, ponieważ lepszej nie gotuje nawet Magda Gessler.
Fot. Kamila Kubat / Agencja Wyborcza.pl, fot. w tle pexels/ pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Karol Okrasa do gotowania zupy dyniowej używa jednego sekretnego składnika. Dzięki temu jego potrawa zyskuje wyrazisty i wyjątkowy smak. Wy również nie możecie o nim zapomnieć. Podpowiadamy, jak przygotować zupę dyniową z przepisu Karola Okrasy.
REKLAMA
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Zupa dyniowa Karola Okrasy - przepis. Obłędna propozycja na chłodne jesienne dni
Zupa dyniowa z przepisu Karola Okrasy jest najlepsza ze wszystkich, jakie kiedykolwiek gotowałam. Jest aromatyczna i po prostu przepyszna. Świetnie syci i doskonale rozgrzewa. Musicie ją spróbować. Nie zapomnijcie o magicznym składniku - imbirze. To on dodaje zupie wyjątkowego posmaku.Więcej przydatnych przepisów znajduje się na stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa z dyni Karola Okrasy - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa poza dynią kroimy kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek rozgniatamy, a następnie zarumieniamy na patelni. Dorzucamy pozostałe warzywa i obsmażamy je. Dodajemy też masło, by się nie przypalały.
Dynię kroimy na kawałki i dorzucamy ją do warzyw. Doprawiamy je szczyptą pieprzu, imbirem oraz mielonym kminem rzymskim, pieprzem cayenne i ziarenkami kolendry. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dolewamy 1,5 litra gorącej wody lub bulionu i gotujemy przez około kwadrans.
Gdy warzywa staną się miękkie, wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, a zupę blendujemy. Dodajemy pokruszony wędzony twaróg i drobno posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!