-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa dyniowa Karola Okrasy. To najlepsze, co można zjeść jesienią. Tylko nie zapomnij o tym składniku
Zupa dyniowa Karola Okrasy. To najlepsze, co można zjeść jesienią. Tylko nie zapomnij o tym składniku
Zupa dyniowa to rewelacyjna propozycja na jesień. Jest sycąca, rozgrzewająca, a co najlepsze - niewyobrażalnie pyszna. Warto przygotować ją z przepisu Karola Okrasy, ponieważ lepszej nie gotuje nawet Magda Gessler.
Karol Okrasa do gotowania zupy dyniowej używa jednego sekretnego składnika. Dzięki temu jego potrawa zyskuje wyrazisty i wyjątkowy smak. Wy również nie możecie o nim zapomnieć. Podpowiadamy, jak przygotować zupę dyniową z przepisu Karola Okrasy.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Zupa dyniowa Karola Okrasy - przepis. Obłędna propozycja na chłodne jesienne dni
Zupa dyniowa z przepisu Karola Okrasy jest najlepsza ze wszystkich, jakie kiedykolwiek gotowałam. Jest aromatyczna i po prostu przepyszna. Świetnie syci i doskonale rozgrzewa. Musicie ją spróbować. Nie zapomnijcie o magicznym składniku - imbirze. To on dodaje zupie wyjątkowego posmaku. Więcej przydatnych przepisów znajduje się na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- ok. 1,5 kg dyni,
- pół cebuli,
- pół korzenia pietruszki,
- pół selera,
- 2-3 ziemniaki,
- ząbek czosnku,
- 200 g wędzonego twarogu,
- łyżka masła,
- natka pietruszki,
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki nasion kolendry,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Zupa z dyni Karola Okrasy - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa poza dynią kroimy kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek rozgniatamy, a następnie zarumieniamy na patelni. Dorzucamy pozostałe warzywa i obsmażamy je. Dodajemy też masło, by się nie przypalały.
- Dynię kroimy na kawałki i dorzucamy ją do warzyw. Doprawiamy je szczyptą pieprzu, imbirem oraz mielonym kminem rzymskim, pieprzem cayenne i ziarenkami kolendry. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dolewamy 1,5 litra gorącej wody lub bulionu i gotujemy przez około kwadrans.
- Gdy warzywa staną się miękkie, wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, a zupę blendujemy. Dodajemy pokruszony wędzony twaróg i drobno posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!