Więcej przepisów na przetwory znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pigwy to fantastyczne owoce na przetwory. Nadają się na dżemy, marmolady, konfitury, nalewki, kompoty, pasty i soki. Są pełne witamin (m.in. witaminy C) i minerałów, więc ich spożywanie wzmacnia odporność. Pigwa to nieoceniony sprzymierzeniec w walce z przeziębieniem i suchym kaszlem. Na tę drugą dolegliwość pomaga przede wszystkim sok z pigwy z dodatkiem miodu. Z kolei napar z nasion pigwy łagodzi niestrawność. Jest również dobry na zgagę i problemy jelitowe. Jako, że jesteśmy smakoszami, poza pysznym sokiem i prozdrowotnym naparem, chcemy polecić wam dżem z pigwy. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wiele osób, które zastanawiają się, jak zrobić dżem z pigwy, może nie wiedzieć, czy owoce trzeba obierać czy nie. Można postąpić dwojako. Niektórzy pigwę obierają, inni decydują się pozostawić skórkę. Na surowo nie nadaje się do jedzenia, ale po obróbce cieplnej mięknie i rozpada się, więc w dżemach nie jest bardzo wyczuwalna. Można ją więc pozostawić. Warto pamiętać, że skórka zawiera dużą ilość naturalnej pektyny, która pomaga dżemowi zgęstnieć i nadaje mu odpowiednią konsystencję. Ważne, aby pigwę, której nie obieramy, porządnie umyć.
Niezależnie od tego, jak postąpisz, pigwę należy przekroić i usunąć gniazda nasienne. Potem należy drobno ją pokroić. Wrzucamy ją do garnka z grubym dnem. Wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, cynamon oraz goździki. Zagotowujemy, a potem gotujemy na niedużym ogniu przez około 40 minut, aż pigwa zmięknie. Po upływie tego czasu wyjmujemy cynamon i goździki, i blendujemy zawartość garnka. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut, by dżem z pigwy zgęstniał.
Przelewamy dżem z pigwy do wyparzonych i suchych słoików. Zostawiamy mniej więcej 1 cm wolnej przestrzeni pod nakrętką. Mocno zakręcamy. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu bez bezpośredniego dostępu do światła słonecznego.