-
Haps
-
Jak przygotować
- Mielone w tej wersji są nieznane dla wielu osób. Zaczęłam robić je w ten sposób, a obiad znika błyskawicznie
Mielone w tej wersji są nieznane dla wielu osób. Zaczęłam robić je w ten sposób, a obiad znika błyskawicznie
Kotlety mielone podawane są do obiadu bardzo często. W każdym domu przyrządza się je inaczej, lecz ta ich wersja może być dla niektórych nieoczywista. Dodaje się do niej składnik, który równie dobrze mógłby zastąpić obiadowe ziemniaki. W tej odsłonie są naprawdę znakomite.
Przygotowanie kotletów schabowych można podciągnąć pod jakąś formę sztuki. Nie każdemu wychodzą one odpowiednio soczyste, a mięso można w łatwy sposób przypalić. Ten, kto potrafi je przygotować może być określany dobrym kucharzem. By klasyczne kotlety nieco bardziej podkręcić i urozmaicić, warto do nich dodać czasem nieoczywiste dodatki.
Zobacz wideo Klopsiki z makaronem w sosie serowym
Jednym z nich jest ugotowany ryż. Dzięki temu mogą się one stać bardziej sycące, a gdy doda się do nich sosu pomidorowego, smakiem przypominają gołąbki. Takie ich przyrządzenie to bułka z masłem i każdy może się go podjąć.
Przepis na kotlety mielone z ryżem
Składniki
- 500 g białego ryżu,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka bułki tartej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ryż dokładnie opłucz i umieść w garnuszku z osoloną wodą. Gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do wystudzenia.
- Cebulę obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Powinno się ono lekki zarumienić.
- Mięso mielone umieść w misce, dodaj do niego ryż i podsmażoną cebulkę. Wrzuć także przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Całość dokładnie wyrób i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
- Z tak przygotowanego mięsnego farszu, formuj kotlety na kształt klasycznych mielonych. Każdy z nich powinien zostać obtoczony w bułce tartej i wysmażony na brązowy kolor na rozgrzanym oleju. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są serwowane z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl