-
Haps
-
Jak przygotować
- Nikt nie oprze się tym ciastkom. Gotowe w 20 minut, a o ich smaku będzie głośno przez kilka dni
Nikt nie oprze się tym ciastkom. Gotowe w 20 minut, a o ich smaku będzie głośno przez kilka dni
Mięciutkie, słodkie i szybkie w przygotowaniu - tak właśnie można opisać te ciastka. Gdy zrobi się je raz można zajadać się nimi bez końca. By je przyrządzić potrzebujesz tylko 5 składników i piekarnika.
Kokosanki to idealna przekąska na różne okazje. Można je zaserwować na imprezie, a także jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Przepisów na ten słodki przysmak jest wiele i każdy z nas może go dostosować do siebie. Do podstawowej receptury można dodać kawałki czekolady, orzechy lub inne bakalie. Jednak niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem oryginalnych smakołyków, czy po prostu kochasz słodkości, te ciastka z pewnością spełnią twoje oczekiwania.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Do ich wykonania wcale nie trzeba wiele. Wystarczy posiadać 5 składników i kilka wolnych minut. Tak naprawdę najwięcej dzieje się w piekarniku. To właśnie tam masa zdobywa wilgotny środek i chrupiący wierzch. Dzięki swojej konsystencji są one ukochanym deserem wielu osób na całym świecie.
Przepis na kokosanki
Składniki
- 200 g wiórków kokosowych,
- 200 g drobnego cukru,
- 2 jajka,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik. Włącz go i nastaw na 180°C. Wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj wiórki kokosowe i cukier. Następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, nie zapomnij także o soli. Całość dokładnie wymieszaj, do całkowitego połączenia składników. Masa powinna być wilgotna i lekko klejąca.
- Z powstałej kokosowej masy uformuj za pomocą łyżki małe kulki. Tak przygotowane ułóż na blaszce i umieść w piekarniku na około 15 minut. W tym czasie ich wierzch powinien się lekko zarumienić.
- Po upływie tego czasu pozostaw blaszkę do przestudzenia. Gotowe kokosanki podawaj na zimno.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl