Nadeszła jesień, a wraz z nią wiele osób ma ochotę na korzenne smaki. Podrasuj więc ciasto jogurtowe, dodając do niego cynamon i skórkę pomarańczy. To połączenie poprawi ci humor nawet w najbardziej deszczowy dzień. Wypróbuj sama jeszcze w tym tygodniu. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przygotowanie ciasta warto zacząć od rozpuszczeniu masła w rondelku, które przyda się w późniejszym etapie. Gdy będzie płynne, należy odstawić je do przestudzenia. W tym czasie do miski wbijamy jajka, a następnie ucieramy je z cukrem. Warto wspomóc się mikserem, by jajeczna masa wyszła bardzo puszysta i gładka. Podczas ucierania wlewamy przestudzone roztopione masło, a następnie jogurt i podgrzane mleko. Kiedy masa będzie idealnie gładka należy wsypać przesianą przez sito mąkę (można zrobić to wcześniej dwukrotnie, by mąka była bardzo miałka) oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Do ciasta dodajemy na sam koniec cynamon. Z kolei z pomarańczy ścieramy skórkę i również ją dodajemy. Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste, można dodatkowo dolać odrobinę soku z pomarańczy, by wzmocnić cytrusowy smak. Tak przygotowaną masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jogurtowe ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 50-60 minut. Przed wyjęciem wypieku warto sprawdzić go suchym patyczkiem. Przestudzone ciasto podawaj z gałką lodów waniliowych. Ta kompozycja smaków z pewnością rozpieści twoje podniebienie. Smacznego!