• Link został skopiowany

Domowa kapusta kiszona do słoików. Potrzebujesz dwóch składników i zero beczek - prościej się nie da

Przepis na kapustę kiszoną do słoików jest tak prosty, że aż trudno w to uwierzyć. Jedyne, czego potrzebujesz to dwa, łatwo dostępne produkty. Jeśli będziesz podążać za naszymi wskazówkami, już wkrótce będziesz się cieszyć pysznym smakiem domowej kiszonki. Jak ukisić kapustę bez beczki?
Kapusta kiszona do słoików na zimę
fot. svehlik / iStock.com

Wiele osób żyje w błędnym przekonaniu, że do ukiszenia kapusty potrzebna jest beczka. Nic bardziej mylnego, domową kiszonkę można przygotować w bardzo prosty, choć nieco czasochłonny sposób. Jedyne, czego będziesz w tym celu potrzebować to litrowe słoiki i odrobina cierpliwości. Kapustę można kisić o każdej porze roku, jednak polecamy poświęcić temu chwilę jesienią. Dzięki temu, na zimowym stole w twoim domu nigdy nie zabraknie smacznego dodatku do obiadu.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Czy da się ukisić kapustę bez beczki? Jak najbardziej - potrzebujesz słoików i dwóch składników

Kiszenie kapusty w słoikach jest niezwykle proste, ponieważ warzywo właściwie... kisi się samo. My musimy je tylko odpowiednio do tego przygotować. Warto wzbogacić swój jadłospis o kapustę kiszoną, ponieważ korzystnie wpływa na zdrowie. Dzięki dużej zawartości błonnika wspiera układ trawienny i poprawia perystaltykę jelit. Co więcej, pomaga też wzmocnić odporność, co jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę. Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest cennym źródłem witamin A, C i E, które odgrywają ważną rolę w spowolnieniu procesu starzenia się skóry. Jeśli kiszenie kapusty nie przeszło ci nigdy przez myśl - teraz jest dobry moment, aby to naprawić!

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty białej (ok. 2 kg),
  • 40 g soli.

Kapusta kiszona do słoików na zimę. Sposób przygotowania

Kapustę obierz z liści, opłucz i drobno poszatkuj, a następnie przełóż do dużej miski. Wsyp sól, zamieszaj rękoma, ugniatając jednocześnie poszatkowane warzywo. Odstaw posoloną kapustę na kilka godzin lub nawet na całą noc. W tym czasie kapusta "najdzie" solą i zacznie puszczać sok.

Następnego dnia przełóż partiami kapustę do wyparzonych i osuszonych słoików. Pamiętaj, aby mocno ją ubić, tak by usunąć pęcherzyki powietrza. Możesz w tym celu użyć drewnianego tłuczka lub łyżki. Słoiki powinny być wypełnione mniej więcej do 3/4 wysokości. Podczas kiszenia wytwarzają się gazy, które mogą unieść zawartość szklanych pojemników do góry, a nawet kipieć. Słoiki zakręć i postaw w zacienionym miejscu na tacce. Kapusta będzie się kisić od kilku do kilkunastu dni.

Wiele zależy od tego, jaka temperatura panuje w twojej kuchni. Po kilku dniach warto odkręcić słoik i spróbować, czy kapusta ma taki smak, o jaki nam chodziło. Jeśli nie, zalecamy odczekać jeszcze jakiś czas. Po ukiszeniu kapustę przechowuj w lodówce, co pozwoli zachować jej świeżość i aromat. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: