Wiele osób żyje w błędnym przekonaniu, że do ukiszenia kapusty potrzebna jest beczka. Nic bardziej mylnego, domową kiszonkę można przygotować w bardzo prosty, choć nieco czasochłonny sposób. Jedyne, czego będziesz w tym celu potrzebować to litrowe słoiki i odrobina cierpliwości. Kapustę można kisić o każdej porze roku, jednak polecamy poświęcić temu chwilę jesienią. Dzięki temu, na zimowym stole w twoim domu nigdy nie zabraknie smacznego dodatku do obiadu.
Kiszenie kapusty w słoikach jest niezwykle proste, ponieważ warzywo właściwie... kisi się samo. My musimy je tylko odpowiednio do tego przygotować. Warto wzbogacić swój jadłospis o kapustę kiszoną, ponieważ korzystnie wpływa na zdrowie. Dzięki dużej zawartości błonnika wspiera układ trawienny i poprawia perystaltykę jelit. Co więcej, pomaga też wzmocnić odporność, co jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę. Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest cennym źródłem witamin A, C i E, które odgrywają ważną rolę w spowolnieniu procesu starzenia się skóry. Jeśli kiszenie kapusty nie przeszło ci nigdy przez myśl - teraz jest dobry moment, aby to naprawić!
Składniki:
Kapustę obierz z liści, opłucz i drobno poszatkuj, a następnie przełóż do dużej miski. Wsyp sól, zamieszaj rękoma, ugniatając jednocześnie poszatkowane warzywo. Odstaw posoloną kapustę na kilka godzin lub nawet na całą noc. W tym czasie kapusta "najdzie" solą i zacznie puszczać sok.
Następnego dnia przełóż partiami kapustę do wyparzonych i osuszonych słoików. Pamiętaj, aby mocno ją ubić, tak by usunąć pęcherzyki powietrza. Możesz w tym celu użyć drewnianego tłuczka lub łyżki. Słoiki powinny być wypełnione mniej więcej do 3/4 wysokości. Podczas kiszenia wytwarzają się gazy, które mogą unieść zawartość szklanych pojemników do góry, a nawet kipieć. Słoiki zakręć i postaw w zacienionym miejscu na tacce. Kapusta będzie się kisić od kilku do kilkunastu dni.
Wiele zależy od tego, jaka temperatura panuje w twojej kuchni. Po kilku dniach warto odkręcić słoik i spróbować, czy kapusta ma taki smak, o jaki nam chodziło. Jeśli nie, zalecamy odczekać jeszcze jakiś czas. Po ukiszeniu kapustę przechowuj w lodówce, co pozwoli zachować jej świeżość i aromat. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl