• Link został skopiowany

Zapomnij o beczce. Ta kiszona kapusta ze słoika bije wszystko na głowę

Domowe kiszenie kapusty nie musi oznaczać beczek w piwnicy i zapachu w całym domu. Wystarczą litrowe słoiki, sól i odrobina cierpliwości, by stworzyć aromatyczną i zdrową kiszonkę. To prostsze, niż się wydaje - a efekt? Lepszy niż większość sklepowych propozycji.
Trik na kiszenie kapusty (zdjęcie ilustracyjne)
Fot.Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl

Kiszenie kapusty w domu to jeden z tych rytuałów, które kiedyś znał każdy – dziś wracają do łask w nowoczesnym wydaniu. Okazuje się, że nie potrzebujemy już wielkiej beczki, aby cieszyć się własną kiszonką. Przepis opiera się na minimalizmie: kapusta, sól i odrobina czasu. Pokazujemy krok po kroku, jak ukisić kapustę w słoikach, by zimą cieszyć się jej smakiem i właściwościami zdrowotnymi.

Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Czy da się ukisić kapustę bez beczki? Jak najbardziej - potrzebujesz słoików i dwóch składników

Kiszenie kapusty w słoikach jest niezwykle proste, ponieważ warzywo właściwie... kisi się samo. My musimy je tylko odpowiednio do tego przygotować. Warto wzbogacić swój jadłospis o kapustę kiszoną, ponieważ korzystnie wpływa na zdrowie. Dzięki dużej zawartości błonnika wspiera układ trawienny i poprawia perystaltykę jelit. Co więcej, pomaga też wzmocnić odporność, co jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę. Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest cennym źródłem witamin A, C i E, które odgrywają ważną rolę w spowolnieniu procesu starzenia się skóry. Jeśli kiszenie kapusty nie przeszło ci nigdy przez myśl - teraz jest dobry moment, aby to naprawić!

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty białej (ok. 2 kg),
  • 40 g soli.

Kapusta kiszona do słoików na zimę. Sposób przygotowania

Kapustę obierz z liści, opłucz i drobno poszatkuj, a następnie przełóż do dużej miski. Wsyp sól, zamieszaj rękoma, ugniatając jednocześnie poszatkowane warzywo. Odstaw posoloną kapustę na kilka godzin lub nawet na całą noc. W tym czasie kapusta "najdzie" solą i zacznie puszczać sok.

Następnego dnia przełóż partiami kapustę do wyparzonych i osuszonych słoików. Pamiętaj, aby mocno ją ubić, tak by usunąć pęcherzyki powietrza. Możesz w tym celu użyć drewnianego tłuczka lub łyżki. Słoiki powinny być wypełnione mniej więcej do 3/4 wysokości. Podczas kiszenia wytwarzają się gazy, które mogą unieść zawartość szklanych pojemników do góry, a nawet kipieć. Słoiki zakręć i postaw w zacienionym miejscu na tacce. Kapusta będzie się kisić od kilku do kilkunastu dni.

Wiele zależy od tego, jaka temperatura panuje w twojej kuchni. Po kilku dniach warto odkręcić słoik i spróbować, czy kapusta ma taki smak, o jaki nam chodziło. Jeśli nie, zalecamy odczekać jeszcze jakiś czas. Po ukiszeniu kapustę przechowuj w lodówce, co pozwoli zachować jej świeżość i aromat. Jakie kiszonki najczęściej przygotowujesz w domu? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: