Kluski kładzione łyżką. Ten przysmak przypomni ci beztroskie popołudnia spędzone w babcinej kuchni

Kluski kładzione to danie, o którym wiele osób zapomniało. Delikatne, puszyste kluski stanowią świetny dodatek do obiadu na co dzień. Można je jeść zarówno na słodko, jak i w formie wytrawnej, przygotowuje się je błyskawicznie. Koniecznie sprawdźcie nasz sprawdzony przepis na kluski łyżką kładzione.

Większość Polaków pamięta kluski kładzione jako danie przygotowywane w dzieciństwie przez mamy i babcie. Kulinarne wspomnienia z okresu beztroski można w bardzo prosty sposób odtworzyć. Potrawa ta składa się z zaledwie kilku prostych produktów, które można wzbogacić poprzez dodanie ulubionych ziół i przypraw. Sposobów na podanie miękkich klusek jest wiele. Jedni preferują je na słodko z twarożkiem i truskawkami, drudzy z kolei przepadają za kluskami polanymi aromatycznym sosem śmietanowo-serowym lub grzybowym. Jeszcze inni nie wyobrażają sobie zjedzenia tego dania bez boczku i szczypiorku.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski kładzione z przepiśnika babci. Wychodzą obłędnie delikatne, miękkie i smaczne

Kluski kładzione wykonuje się bardzo szybko, stanowi więc danie idealne na obiad w zabiegany dzień. Jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i pożywne. Zaspokoi nasz głód i nasyci aż do podania kolacji. Nie dość, że kluski te są proste w przygotowaniu, to na dodatek można je "spersonalizować", czyli urozmaicić ulubionymi składnikami.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • 250 ml wody,
  • szczypta soli.

Tradycyjne kluski kładzione. Sposób przygotowania

Przygotuj miskę. Wbij do niej jajka i zalej je wodą. Składniki dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj 150 g mąki i szczyptę soli. W dalszej kolejności wlej rozpuszczone i ostudzone masło. Całość ponownie zamieszaj i, dodając stopniowo resztę mąki, wyrabiaj ciasto. 

W garnku zagotuj wodę. Drewnianą łyżkę zanurz we wrzątku, a następnie nabierz niewielką ilość ciasta i umieść ją w rondlu. Po dwóch minutach wyjmij kluskę przy pomocy łyżki cedzakowej. Podobnie zrób z resztą ciasta. Jeśli twój garnek jest za mały, aby pomieścić wszystkie kluski, wykorzystaj najpierw połowę ciasta. Gotowe kluski kładzione możesz podać z gulaszem, sosem, śmietanką czy nawet serem twarogowym. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby umieścić je w zupie, np. w rosole. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.