Większość Polaków pamięta kluski kładzione jako danie przygotowywane w dzieciństwie przez mamy i babcie. Kulinarne wspomnienia z okresu beztroski można w bardzo prosty sposób odtworzyć. Potrawa ta składa się z zaledwie kilku prostych produktów, które można wzbogacić poprzez dodanie ulubionych ziół i przypraw. Sposobów na podanie miękkich klusek jest wiele. Jedni preferują je na słodko z twarożkiem i truskawkami, drudzy z kolei przepadają za kluskami polanymi aromatycznym sosem śmietanowo-serowym lub grzybowym. Jeszcze inni nie wyobrażają sobie zjedzenia tego dania bez boczku i szczypiorku.
Kluski kładzione wykonuje się bardzo szybko, stanowi więc danie idealne na obiad w zabiegany dzień. Jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i pożywne. Zaspokoi nasz głód i nasyci aż do podania kolacji. Nie dość, że kluski te są proste w przygotowaniu, to na dodatek można je "spersonalizować", czyli urozmaicić ulubionymi składnikami.
Składniki:
Przygotuj miskę. Wbij do niej jajka i zalej je wodą. Składniki dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj 150 g mąki i szczyptę soli. W dalszej kolejności wlej rozpuszczone i ostudzone masło. Całość ponownie zamieszaj i, dodając stopniowo resztę mąki, wyrabiaj ciasto.
W garnku zagotuj wodę. Drewnianą łyżkę zanurz we wrzątku, a następnie nabierz niewielką ilość ciasta i umieść ją w rondlu. Po dwóch minutach wyjmij kluskę przy pomocy łyżki cedzakowej. Podobnie zrób z resztą ciasta. Jeśli twój garnek jest za mały, aby pomieścić wszystkie kluski, wykorzystaj najpierw połowę ciasta. Gotowe kluski kładzione możesz podać z gulaszem, sosem, śmietanką czy nawet serem twarogowym. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby umieścić je w zupie, np. w rosole. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl