Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ziemniaki to warzywo, które dumnie powinno nosić koronę. Z ziemniaków możemy zrobić wszystko, co najlepsze począwszy od zupy, przez frytki i na pyzach kończąc. Gdzieś pomiędzy są także nasze ukochane placki ziemniaczane i to właśnie je dziś weźmiemy na tapet.
Placki ziemniaczane. Co zrobić, żeby były złote i chrupiące?
Jeśli masz w planach obiadowych lub kolacyjnych placki ziemniaczane, musisz poznać sposób mojej siostry. Ja zawsze ścierałam ziemniaki razem z cebulką, później odciskałam nadmiar płynu i smażyłam. Jednak moja siostra robi inaczej. Najpierw ściera ziemniaki i je odciska, a startą cebulkę dodaje później. Dzięki temu sok, który puściła cebula, karmelizuje się i tworzy taką "otoczkę". Przez to placki ziemniaczane są nie tylko złote i chrupiące, ale także dużo smaczniejsze.
Placki ziemniaczane mojej siostry. Chrupiące i złote
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych
- 2 niewielkie jajka
- 2 duża cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- łyżeczka spirytusu lub octu (wówczas placki nie wchłoną tłuszczu)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i umyj. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić je w maszynce.
- Starte ziemniaki porządnie odciśnij z wody, ale nie wylewaj jej. Kiedy na dnie osiądzie skrobia, wodę wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
- Do miski ze startymi ziemniakami dodaj jajko, sól pieprzy i mąkę. Dodaj także cebulkę startą na drobnych oczkach, odrobinę octu lub spirytusu i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj płaską łyżkę mąki.
- Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz do smażenia. Kiedy tłuszcz będzie gorący, za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placki ziemniaczane. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż pięknie zezłocą się z obu stron.
Jakie placki ziemniaczane są waszymi faworytami? Lubcie z cukrem, ketchupem, a może z serkiem wiejskim lub gulaszem? Koniecznie pochwalcie się waszymi ulubionymi patentami.