Jak zrobić biszkopt? Moja ciocia dodaje łyżkę tego składnika do ciasta, a biszkopt rośnie prawie na pół metra

Biszkopt to jeden z tych przepisów, które każdy powinien znać. Jednak wykonanie dobrego biszkoptu wcale nie jest łatwe i niektórym wręcz spędza sen z powiek. Tak było w moim przypadku, ale ciocia zdradziła mi swój trik. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę kwaśnego płynu, a ciasto urośnie jak szalone i nie opadnie.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Biszkopt to baza niezliczonej ilości wypieków i ciast oraz tortów, dlatego ten przepis naprawdę warto opanować do perfekcji, ponieważ "licho nie śpi" i nigdy nie wiadomo, kiedy ta umiejętność się przyda. Przepis na biszkopt jest w zasadzie łatwy, jednak niestety sam biszkopt bywa kapryśny - albo pęka, albo opada, albo w ogóle nie chce rosnąć. Moja ciocia, która od wielu lat jest cukierniczką, doskonale wie, co zrobić, żeby biszkopty był idealny. Do ciasta dodaje odrobinę octu, a ciasto rośnie jak szalone i nigdy nie opada.

Zobacz wideo

Biszkopt - z tym dodatkiem urośnie jak szalony

Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dla pewności)
  • szczypta soli
  • mało i kasza manna do wysmarowania tortownicy

Sposób wykonania:

  1. Pierwszą i najważniejszą rzeczą, od której trzeba zacząć, jest to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły. 
  2. Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Białka zaś ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami. 
  3. Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą bezę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt misi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut. 
  5. Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub rzuć nim o ziemię z wysokości ok. 30 cm. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie opadnie.

Po upieczeniu wystarczy podzielić biszkopt na blaty, dodać ulubiony krem i masz gotowy domowy tort. Jest całe mnóstwo przepisów na ciasta biszkoptowe, zaglądaj do nas regularnie, a inspiracji na pewno nie zabraknie. 

Więcej o: