Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Biszkopt to baza niezliczonej ilości wypieków i ciast oraz tortów, dlatego ten przepis naprawdę warto opanować do perfekcji, ponieważ "licho nie śpi" i nigdy nie wiadomo, kiedy ta umiejętność się przyda. Przepis na biszkopt jest w zasadzie łatwy, jednak niestety sam biszkopt bywa kapryśny - albo pęka, albo opada, albo w ogóle nie chce rosnąć. Moja ciocia, która od wielu lat jest cukierniczką, doskonale wie, co zrobić, żeby biszkopty był idealny. Do ciasta dodaje odrobinę octu, a ciasto rośnie jak szalone i nigdy nie opada.
Biszkopt - z tym dodatkiem urośnie jak szalony
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 1 pełna szklanka cukru
- 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dla pewności)
- szczypta soli
- mało i kasza manna do wysmarowania tortownicy
Sposób wykonania:
- Pierwszą i najważniejszą rzeczą, od której trzeba zacząć, jest to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
- Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Białka zaś ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
- Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą bezę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
- Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt misi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
- Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub rzuć nim o ziemię z wysokości ok. 30 cm. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie opadnie.
Po upieczeniu wystarczy podzielić biszkopt na blaty, dodać ulubiony krem i masz gotowy domowy tort. Jest całe mnóstwo przepisów na ciasta biszkoptowe, zaglądaj do nas regularnie, a inspiracji na pewno nie zabraknie.