Przepis na brownie czekoladowe. Wilgotny i słodki smakołyk to numer jeden wśród deserów

Brownie to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Czekoladowy deser jest obłędnie pyszny, a na dodatek prosty w przygotowaniu. Najważniejsze to mieć dobrej jakości czekoladę oraz wypróbowany przepis. Koniecznie sprawdźcie nasze wskazówki do upieczenia klasycznego brownie.

Mocno czekoladowe, wilgotne, zbite - takie właśnie powinno być idealne brownie. Klasyczne ciasto czekoladowe sprawdzi się na każdą okazję. Możesz je podać zarówno na przyjęciu dla rodziny i znajomych, jak i do codziennej, popołudniowej kawy. Każdy, kto go spróbuje, natychmiast się w nim zakocha. Ostrzegamy, że na jednej dokładce się nie skończy! Brownie ma to do siebie, że błyskawicznie znika z talerzy.

Zobacz wideo Ciasteczka brownie

Przepis na brownie czekoladowe. Jest tak dobre, że nim się obejrzysz, a cała blaszka zniknie

Dobre brownie - wbrew pozorom - nie powinno być przygotowywane z czekolady mlecznej. W najlepszych recepturach znajdziecie tylko gorzką czekoladę, drobny cukier i nieco ekstraktu z wanilii. Mimo to deser będzie doskonale słodki. Po czym poznacie idealnie wypieczone brownie? Zdecydowanie po lekko popękanym, lśniącym wierzchu.

Składniki:

  • 180 g masła extra,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru do pieczenia,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 70 proc.,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 proc.,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Klasyczne brownie czekoladowe. Sposób przygotowania

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby zyskały temperaturę pokojową. W garnku roztop wysokiej jakości masło. Po zdjęciu z ognia dodaj drobno posiekane gorzkie czekolady i zamieszaj, tak by powstała gęsta masa czekoladowa o konsystencji sosu. Odstaw do wystudzenia.

W misce roztrzep jajka. Dodaj cukier oraz ekstrakt z wanilii, a następnie całość wymieszaj do połączenia składników. Użyj do tego rózgi kuchennej. Kiedy cukier się rozpuści, wlej sos czekoladowy. Ponownie wszystko zamieszaj, a w dalszej kolejności dodaj przesypaną przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu wymieszaj.

Kwadratową lub prostokątną formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do blaszki wlej powstałą masę na ciasto. Na koniec wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez ok. 35 minut. Po tym czasie wyłóż brownie, poczekaj, aż ostygnie i pokrój je na kawałki. Ciasto możesz dodatkowo oblać polewą czekoladową, jednak gwarantujemy, że nawet bez niej deser będzie nad wyraz słodki. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.