Daj szanse rosołowi z ziemniakami. Tłusta i rozgrzewająca zupa w tym wydaniu jest o wiele bardziej sycąca niż w wersji z cienkim makaronem. Co więcej, nadmiar ziemniaków możesz spokojnie wykorzystać do drugiego dania. Będzie pysznie i zero-waste. Czego chcieć więcej? Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Składniki:
- 1 kg kury,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 gałązki selera naciowego,
- pół selera,
- 1 biała cebula,
- 1 por,
- 1 gałązka lubczyku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 500 g ziemniaków,
- sól i pieprz.
Przygotuj rozgrzewający rosół z ziemniakami. Swojska zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu
- Kurę dzielimy na części, oczyszczamy z błonek i wkładamy do garnka. Mięso zalewamy dużą ilością wody (ok. 4 litrów) i zaczynamy gotować. Co jakiś czas zbieramy szumowinę z powierzchni wywaru.
- Marchew i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Gałązki selera naciowego i pora kroimy na trzy części, a korzeń selera na dwie. Warzywa wkładamy do wywaru i gotujemy wraz z mięsem.
- Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Dokładamy wraz z gałązką lubczyku do wywaru.
- Zupę gotujemy na wolnym ogniu około 2-2,5 godziny.
- W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy je i studzimy.
- Siekamy również natkę pietruszki, którą będziemy ozdabiać zupę już na talerzu.
- Z rosołu wyjmujemy mięso. Możemy je obrać i część wrzucić spowrotem do zupy. W rosole powinna pływać jedynie marchewka, pietruszka, oraz opcjonalnie kawałki mięsa.
- Doprawiamy wywar solą i pieprzem wedle smaku.
Rosół podajemy z garścią ziemniaków i odrobiną natki pietruszki. W tej wersji smakuje wyśmienicie i jest bardzo sycący. Smacznego!
Inny kontrowersyjny dodatek? Zamiast ziemniaków można użyć tej kaszy
Choć rosół z ziemniakami wywołuje już wystarczająco dużo kontrowersji, to innym dodatkiem, który często wzbudza silne emocje wśród fanów tradycyjnej zupy jest... kasza manna. Na gotowy rosół wystarczy wsypać kilka łyżek tej pysznej kaszy, by uzyskać gęstą, kleistą zupę. Z dodatkiem miękkiej marchewki i kawałków drobiowego mięsa smakuje jak marzenie. To szczególnie dobra propozycja dla dzieci i o wiele bardziej sycąca niż wersja z makaronem. Warto więc otworzyć się na nowe smaki i wypróbować rosół w tych dwóch wydaniach. Nie pożałujesz.