• Link został skopiowany

Zjesz te racuchy i nigdy nie zrobisz ich inaczej. Dodaj ten sezonowy składnik i zobacz, jaki będzie efekt

Jesień to wyjątkowy okres w roku. To właśnie wtedy zamykamy się w domach i próbujemy znaleźć nowe zajęcia. Jednym z nich może być nauka gotowania. By małymi krokami wprowadzać to w życie, zacznij od tego przepisu. To racuchy, które skrywają w sobie wyjątkowy składnik, który teraz można znaleźć wszędzie.
Racuchy
Fot. Shutterstock, Aigneis

Jesień to pora roku pełna smaków, a jednym z jej najwyrazistszych produktów jest dynia. To warzywo nie tylko doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi, ale także nadaje potrawom oryginalny kolor. Dziś podzielę się przepisem na smakołyk z dyni, który zachwyca moją rodzinę za każdym razem.

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami na cydrze

Racuchy dyniowe to propozycja na jesienne śniadanie lub podwieczorek. Delikatny posmak dyni, wzbogacony jest o aromatyczne przyprawy. Tak proste danie może sprawić, że nawet osoba, która nie lubi tej pory roku, ją pokocha. Ten przepis jest banalny do wykonania, a efekt końcowy na pewno zachwyci podniebienie.

Przepis na racuchy z dyni

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 300 g purée z dyni,
  • łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • szczypta zmielonych goździków,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • olej do smażenia,
  • syrop klonowy i orzechy włoskie do podania.

Sposób przygotowania

  1. Jeśli nie masz w zapasach przygotowanego purée, jest to idealny czas na jego zrobienie. Dynię oczyść, usuń skórę i nasiona. Pokrój ją na kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka.
  2. Po tym czasie odcedź ugotowane warzywo i dokładnie rozgnieć je widelcem. By zrobić to szybciej, możesz użyć blendera. Gdy konsystencja będzie gładka i jednolita odstaw purée do wystudzenia.
  3. Teraz czas na zrobienie masy. Do dużej miski przelej purée z dyni, wsyp cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki i brązowy cukier. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Następnie dodaj jajka, wlej mleko i roztopione masło. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. W osobnej misce połącz przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wyłóż na niego za pomocą łyżki powstałą masę. Racuchy smaż z obu stron na złoty kolor. Upewnij się, że środek ciasta jest dobrze przypieczony.
  6. Wysmażone racuchy przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przed serwowaniem polej je syropem klonowym i obsyp pokrojonymi orzechami włoskimi.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: