Jesień to pora roku pełna smaków, a jednym z jej najwyrazistszych produktów jest dynia. To warzywo nie tylko doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi, ale także nadaje potrawom oryginalny kolor. Dziś podzielę się przepisem na smakołyk z dyni, który zachwyca moją rodzinę za każdym razem.
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami na cydrze
Racuchy dyniowe to propozycja na jesienne śniadanie lub podwieczorek. Delikatny posmak dyni, wzbogacony jest o aromatyczne przyprawy. Tak proste danie może sprawić, że nawet osoba, która nie lubi tej pory roku, ją pokocha. Ten przepis jest banalny do wykonania, a efekt końcowy na pewno zachwyci podniebienie.
Przepis na racuchy z dyni
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- 150 ml mleka,
- 2 jajka,
- 300 g purée z dyni,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta mielonego imbiru,
- szczypta zmielonych goździków,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- olej do smażenia,
- syrop klonowy i orzechy włoskie do podania.
Sposób przygotowania
- Jeśli nie masz w zapasach przygotowanego purée, jest to idealny czas na jego zrobienie. Dynię oczyść, usuń skórę i nasiona. Pokrój ją na kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka.
- Po tym czasie odcedź ugotowane warzywo i dokładnie rozgnieć je widelcem. By zrobić to szybciej, możesz użyć blendera. Gdy konsystencja będzie gładka i jednolita odstaw purée do wystudzenia.
- Teraz czas na zrobienie masy. Do dużej miski przelej purée z dyni, wsyp cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki i brązowy cukier. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Następnie dodaj jajka, wlej mleko i roztopione masło. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- W osobnej misce połącz przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wyłóż na niego za pomocą łyżki powstałą masę. Racuchy smaż z obu stron na złoty kolor. Upewnij się, że środek ciasta jest dobrze przypieczony.
- Wysmażone racuchy przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przed serwowaniem polej je syropem klonowym i obsyp pokrojonymi orzechami włoskimi.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl