Ten boski przepis od mojej babci przeniesie cię w czasie. Kotlety, które smakują jak za dawnych lat

Kotlety rzymskie, choć nazwa może zmylić, to nic innego jak plaster sera usmażony w chrupiącej panierce. To banalne do przygotowania danie nie zajmie ci wiele czasu, ani nie wymaga zbyt wielu składników. Wybierz ulubiony ser i biegnij do kuchni. Dla tego smaku warto się postarać.

Te kotlety królowały na PRL-owskich stołach. Robiły je zarówno gospodynie domowe, jak i kucharki w barach mlecznych. Ten smak był doskonałą rekompensatą braku mięsa, które trudno było wówczas zdobyć. Dziś przypomnij sobie stare smaki i zaskocz domowników serową propozycją. Takim obiadem nie pogardzą również wegetarianie. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Składniki:

  • 2 duże kostki sera gouda,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Chrupiące i mocno serowe kotlety rzymskie. Przygotuj obiad rodem z PRL-u

Goudę lub inny wybrany ser w kostce kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy z plastrów to jeden kotlet, dlatego też warto wybrać duże kostki, by kotlety były szerokie. Następnie do jednej miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem, a do drugiej miseczki wsypujemy mąkę wraz z bułką tartą. Warto oba składniki panierki doprawić solą i pieprzem do smaku. Dzięki temu kotlety rzymskie będą miały bardziej wyrazisty smak.

Na dużej patelni rozgrzewamy odpowiednią ilość oleju. Należy użyć go mniej więcej tyle, jak podczas smażenia kotletów mielonych. Gdy tłuszcz będzie się rozgrzewał, warto wypanierować plastry sera. Każdy kawałek zanurzamy najpierw w masie jajecznej, a następnie w mące z bułką tartą. Tak przygotowane wrzucamy na patelnię i smażymy z dwóch stron, aż panierka będzie złota i chrupiąca. Warto zmniejszyć moc palnika, by ser w środku zdążył się nieco rozpuścić. Gotowe kotlety rzymskie najlepiej smakują podane jak za dawnych lat - z ziemniaczanym purée i aromatyczną marchewką z groszkiem. Ten obiad przeniesie cię w czasie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.