Za taką zupę można sprzedać duszę. Jak zrobić najlepszą gulaszową? Mięso to podstawa, zdradzamy, jakie wybrać

Zupa gulaszowa to wymarzony obiad, kiedy za oknem szaro, buro i ponuro. Przepis na zupę gulaszową jest prosty, ale bardzo bogaty w mnóstwo pysznych składników. Najważniejsze jest oczywiście mięso. Podpowiemy, jakie mięso najlepiej nadaje się do zupy gulaszowej, a jakiego lepiej unikać.

Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa gulaszowa to klasyka jesiennych obiadów i dziś z chęcią podpowiemy, jak ja przyrządzić, żeby swoim smakiem i aromatem po prostu zwaliła wszystkich z krzeseł. Oprócz pomidorów, papryki i przypraw, bardzo ważne jest mięso. Żeby zupa gulaszowa wyszła perfekcyjnie, najlepiej użyć jest wołowiny, zwłaszcza takiej lekko przerośniętej. Sprawdzi się łopatka, karkówka lub udziec. Jeśli jednak stawiasz na wieprzowinę, polecam karkówkę lub łopatkę. Raczej nie polecam chudych kawałków mięsa, jak szynka czy schab wieprzowy - pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawi, że zupa będzie smaczniejsza. 

Zobacz wideo

Zupa gulaszowa - przepis na rozgrzewający obiad

Składniki:

  • ok. 600 g mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 3 średnie papryki, mogą być kolorowe
  • 1 większa cebula
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 3-4 ziemniaki
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego
  • ok. 2 l wody lub bulionu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka, oregano, czosnek suszony
  • opcjonalnie: 1/3 szklanki wody z ogórków kiszonych

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Następnie dopraw je przyprawami i odłóż na kilka godzin do lodówki, by się zamarynowało. Po kilku godzinach dodaj do mięsa pełną łyżkę mąki i wymieszaj, by każdy kawałek był obtoczony. 
  2. Z papryk usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, cebule posiekaj w piórka, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój marchewkę i pietruszkę.
  3. W garnku porządnie rozgrzej smalec i obsmaż mięso z każdej strony, by się zamknęło. Następnie dodaj cebulę i paprykę. Podsmażaj do zeszklenia. 
  4. Zmniejsz moc palnika, dodaj bulion, marchewkę i pietruszkę oraz kilka kulek ziela angielskiego i listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  5. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj ziemniaki oraz krojone pomidory. Dopraw resztą przypraw i w razie potrzeby dodaj łyżkę albo dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Gotuj do miękkości ziemniaków. Jeśli chcesz podkręcić smak zupy, pod koniec gotowania dodaj sok z ogórków kiszonych.

Do zupy gulaszowej możesz dodać także pieczarki lub leśne grzyby. Wcześniej wystarczy je po prostu udusić na maśle i później ugotować z resztą składników. Taką zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.