Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Żeby zrobić prawdziwy, wiejski sernik, wcale nie trzeba mieć specjalnych umiejętności. Wystarczy kilka prostych składników, sprawny piekarnik i odrobina czasu. Żeby nasz sernik smakował jak ten babciny, trzeba zacząć od sera. Powinien być jak najlepszej jakości, najlepiej kupić ser w kostkę i samodzielnie go zmielić dwa lub trzy razy. No i najlepiej wybierać półtłusty - dzięki temu ciasto wyjdzie delikatne i kremowe.
Stary przepis na wiejski sernik. Zupełnie jak ten babciny
Składniki na kruchy spód:
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 4 płaskie łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 8 wiejskich jajek
- 1,5 kg półtłustego twarogu
- 400 ml śmietanki kremówki
- ok. 1,5 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z cytryny
Sposób wykonania:
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone zimne mało, jajko, proszek do pieczenia oraz śmietanę i cukier. Najpierw połącz składniki, siekając je nożem, następnie energicznie zagnieć ciasto. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przełóż tam ciasto, dokładnie rozprowadź po całej powierzchni i podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach.
- Kiedy kruchy spód się piecze, zajmij się masą serową. Zacznij od zmielenia sera. Najlepiej zrób to dwa razy, jeśli masz czas - trzy.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka wlej do dużej miski i utrzyj je z cukrem na kogel-mogel. Następnie łyżka po łyżce dodawaj zmielony ser. Dodaj także śmietankę i sok z cytryny.
- Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do masy serowej, delikatnie mieszając, by nie uszkodzić delikatnej struktury białek.
- Masę serową przełóż na upieczony spód i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 15 minut i zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Piecz w tej temperaturze przez godzinę. Po upieczeniu studź sernik przy jedynie lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Takie ciasto to idealny deser do weekendowej kawki z rodziną lub przyjaciółmi. Udekoruj je polewą, lukrem lub po prostu oprósz cukrem pudrem - cała blacha zniknie w mgnieniu oka.