Stary przepis na wiejski sernik. Ser ma wielkie znaczenie - jeden typ się nie sprawdzi

Czy jest coś lepszego, niż piękny zapach świeżutkiego sernika roznoszący się po całym domu? Tak, jeszcze lepszy jest jego smak, a dziś zdradzimy przepis na sernik dokładnie taki, jaki lata temu robiły nasze babcie. Przepis jest prosty, ale wybierz odpowiedni ser - chudy się nie sprawdzi najlepiej.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Żeby zrobić prawdziwy, wiejski sernik, wcale nie trzeba mieć specjalnych umiejętności. Wystarczy kilka prostych składników, sprawny piekarnik i odrobina czasu. Żeby nasz sernik smakował jak ten babciny, trzeba zacząć od sera. Powinien być jak najlepszej jakości, najlepiej kupić ser w kostkę i samodzielnie go zmielić dwa lub trzy razy. No i najlepiej wybierać półtłusty - dzięki temu ciasto wyjdzie delikatne i kremowe.

Zobacz wideo

Stary przepis na wiejski sernik. Zupełnie jak ten babciny 

Składniki na kruchy spód:

  • 100 g masła 
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 8 wiejskich jajek
  • 1,5 kg półtłustego twarogu
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • ok. 1,5 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone zimne mało, jajko, proszek do pieczenia oraz śmietanę i cukier. Najpierw połącz składniki, siekając je nożem, następnie energicznie zagnieć ciasto. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przełóż tam ciasto, dokładnie rozprowadź po całej powierzchni i podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach. 
  2. Kiedy kruchy spód się piecze, zajmij się masą serową. Zacznij od zmielenia sera. Najlepiej zrób to dwa razy, jeśli masz czas - trzy. 
  3. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wlej do dużej miski i utrzyj je z cukrem na kogel-mogel. Następnie łyżka po łyżce dodawaj zmielony ser. Dodaj także śmietankę i sok z cytryny. 
  4. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do masy serowej, delikatnie mieszając, by nie uszkodzić delikatnej struktury białek. 
  5. Masę serową przełóż na upieczony spód i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 15 minut i zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Piecz w tej temperaturze przez godzinę. Po upieczeniu studź sernik przy jedynie lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

Takie ciasto to idealny deser do weekendowej kawki z rodziną lub przyjaciółmi. Udekoruj je polewą, lukrem lub po prostu oprósz cukrem pudrem - cała blacha zniknie w mgnieniu oka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.