• Link został skopiowany

Roladki z tym składnikiem robią furorę. Mniam! Nie spodziewasz się znaleźć tam mięsa popularnego w PRL-u

Roladki schabowe z wątróbką w sosie grzybowym to smakowite połączenie mięsa drobiowego, schabu i aromatycznych przypraw. Wszystko to otulone aksamitnie kremowym sosem grzybowym. Danie to jest niezwykle sycące i rozgrzewające - naje się nim cała rodzina.
Przepis na roladki schabowe z wątróbką w sosie grzybowym
fot. arfo / iStock.com

Wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Wiele osób pamięta, że w czasach PRL-u stanowiła jeden z podstawowych składników dań obiadowych. Mięso to było swego czasu kreatywnie wykorzystywane - raz się je piekło, kiedy indziej smażyło lub dusiło. Wątróbka była wtedy dość łatwo dostępna i niedroga, dlatego podawało się ją niemal na okrągło. Poniższy przepis przypadnie do gustu nawet tym, którzy uważają, że tego typu mięso przejadło im się już lata temu.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Roladki z soczystą wątróbką i aksamitnym sosem to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad

Roladki ze schabu i wątróbki to ciekawa propozycja na smaczny obiad. Podana z aromatycznym sosem grzybowym robi wrażenie nawet na największych niejadkach. Z przygotowaniem roladek poradzi sobie każdy, od początkującego smakosza, aż po doświadczonego szefa kuchni. Jedyne, co musisz robić, to kierować się poniższymi wskazówkami. Do dzieła!

Składniki na roladki:

  • 300 g schabu,
  • 250 g wątróbki,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 60 ml śmietany 18 proc.,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • sól i pieprz.

Składniki na sos grzybowy:

  • 250 g pieczarek,
  • 250 ml bulionu mięsnego,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

Roladki z wątróbką w sosie grzybowym. Sposób przygotowania

Schab podziel na mniejsze plastry i rozbij przy pomocy tłuczka. Cebulę obierz, posiekaj i wrzuć do garnka, podobnie jak przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj warzywa, a kiedy się zarumienią, dodaj pokrojoną drobno wątróbkę drobiową. Gotuj przez kilka minut, a następnie wlej śmietanę i dopraw całość majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.

Farsz odstaw do ostudzenia, a w dalszej kolejności umieść go na rozbitych plastrach schabu i zawiń w rulon. Roladki możesz dodatkowo zabezpieczyć krótkimi wykałaczkami, dzięki czemu farsz nie wypłynie ze środka. Mięsne rolady umieść na rozgrzanej tłuszczem patelni i obsmażaj obustronnie.

Teraz przyszedł czas na gwóźdź programu, czyli sos grzybowy. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na drobne kawałki. Cebulę również obierz i pokrój. Wrzuć ją razem z grzybami na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Po kilku minutach dodaj mąkę oraz bulion drobiowy, cały czas mieszając. W ostatnim etapie zabiel sos śmietaną i dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania. Roladki wraz z sosem umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez około 25-30 minut. Gotowe roladki możesz podawać z tłuczonymi ziemniakami lub ulubioną kaszą i warzywami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: