Wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Wiele osób pamięta, że w czasach PRL-u stanowiła jeden z podstawowych składników dań obiadowych. Mięso to było swego czasu kreatywnie wykorzystywane - raz się je piekło, kiedy indziej smażyło lub dusiło. Wątróbka była wtedy dość łatwo dostępna i niedroga, dlatego podawało się ją niemal na okrągło. Poniższy przepis przypadnie do gustu nawet tym, którzy uważają, że tego typu mięso przejadło im się już lata temu.
Roladki ze schabu i wątróbki to ciekawa propozycja na smaczny obiad. Podana z aromatycznym sosem grzybowym robi wrażenie nawet na największych niejadkach. Z przygotowaniem roladek poradzi sobie każdy, od początkującego smakosza, aż po doświadczonego szefa kuchni. Jedyne, co musisz robić, to kierować się poniższymi wskazówkami. Do dzieła!
Składniki na roladki:
Składniki na sos grzybowy:
Schab podziel na mniejsze plastry i rozbij przy pomocy tłuczka. Cebulę obierz, posiekaj i wrzuć do garnka, podobnie jak przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj warzywa, a kiedy się zarumienią, dodaj pokrojoną drobno wątróbkę drobiową. Gotuj przez kilka minut, a następnie wlej śmietanę i dopraw całość majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
Farsz odstaw do ostudzenia, a w dalszej kolejności umieść go na rozbitych plastrach schabu i zawiń w rulon. Roladki możesz dodatkowo zabezpieczyć krótkimi wykałaczkami, dzięki czemu farsz nie wypłynie ze środka. Mięsne rolady umieść na rozgrzanej tłuszczem patelni i obsmażaj obustronnie.
Teraz przyszedł czas na gwóźdź programu, czyli sos grzybowy. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na drobne kawałki. Cebulę również obierz i pokrój. Wrzuć ją razem z grzybami na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Po kilku minutach dodaj mąkę oraz bulion drobiowy, cały czas mieszając. W ostatnim etapie zabiel sos śmietaną i dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania. Roladki wraz z sosem umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez około 25-30 minut. Gotowe roladki możesz podawać z tłuczonymi ziemniakami lub ulubioną kaszą i warzywami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl