Delikatne buraczki do obiadu na zimno lub na ciepło - w każdym wydaniu smakują znakomicie

Buraki do obiadu to świetny dodatek. Buraki można zaserwować w różnych odsłonach. Na ciepło bądź na zimno. Z różnorodnymi dodatkami wspaniale ubogacą główne danie. Przejdźmy zatem do receptur.

Buraczki do obiadu z dodatkiem soku z cytryny i przypraw

Buraczki do obiadu z cytryną mogą wydawać się mało interesujące. Jednak ich smak może Was pozytywnie zaskoczyć. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników. Przekonajcie sami, jakie są mega proste i pyszne. Poniżej zamieszczamy szybki przepis.

Buraki do obiadu na zimno z cytryną:

Składniki:

  • 500 g buraków ćwikłowych
  • sól, pieprz - do smaku
  • cukier - do smaku, wedle uznania
  • sok z cytryny bądź ocet

Wykonanie:

  1. Buraki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach.
  2. Kiedy będą już miękkie, wyciągnij je z wody, ostudź i obierz.
  3. Następnie zetrzyj na tarce. W razie konieczności odsącz z nadmiaru soku.
  4. Dopraw do smaku pozostałymi składnikami.
  5. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na minimum 15 minut przed podaniem.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Buraczki do obiadu na zimno z cebulką

Buraczki do obiadu na zimno z dodatkiem wyrazistej cebulki są bardzo klasycznym zestawieniem. Warto jest je serwować zwłaszcza w okresie zimy bądź jesieni, kiedy to jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na przeziębienia.

Składniki:

  • 5 buraków
  • 1 cebula
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oleju
  • odrobina cukru

Wykonanie:

  1. Umyj buraki. Ugotuj je do miękkości. Ostudź je. Obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
  3. Połącz ze sobą dwa składniki. Dopraw do smaku przyprawami. Cytrynę wyparz, przekrój i wyciśnij z niej sok.
  4. Dodaj pozostałe produkty.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Tak przygotowaną surówkę włóż do lodówki, aby się schłodziła.

Burak do obiadu z marchewką. Poznaj przepis na pyszną surówkę do obiadu

Burak do obiadu w połączeniu z marchewką to nie tylko smaczny przepis, ale i tani. Atutem tego przepisu jest to, że możemy wykonać go z produktów, które zazwyczaj mamy w domu. Poniżej znajduje się receptura:

Składniki:

  • 5 buraków
  • 1-2 łyżki octu
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz - wedle uznania
  • oliwa z oliwek - do polania
  • woda - do zalania buraków

Wykonanie:

  1. Buraki umyj i przełóż do garnka. Zalej je wodą. Dodaj łyżkę octu. Całość zagotuj do miękkości buraków.
  2. Dalej wyciągnij je z wody i pozostaw do wystudzenia.
  3. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce.
  4. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
  5. Cebule obierz i posiekaj na bardzo drobno.
  6. Połącz ze sobą marchewkę, buraki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Dodaj oliwę z oliwek.
  8. Tak przygotowane produkty wymieszaj dokładnie ze sobą.
  9. Dla uzyskania lepszego smaku warto schłodzić surówkę i podać po godzinie przechowywania w lodówce.

* Opcjonalnie możesz dodać sok z cytryny.

Buraki to bardzo uniwersalny składnik, który daje nam fantastyczne możliwości tworzenia ciekawych potraw. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami możesz uzyskać nie tylko świetny efekt smakowy, ale i zdrowotny. Buraki są jak witaminowa bomba.

Zobacz też: Jak zrobić schabowe z piekarnika, żeby były miękkie i soczyste? Wystarczy zapamiętać jedną zasadę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.