Jak zrobić prażoną cebulkę? Wypróbuj ten prosty sposób, a wyjdzie nieziemsko chrupiąca i złocista

Prażona cebula to smakowity dodatek do różnych dań. Wiele osób decyduje się kupić w sklepie "gotowca", nie wiedząc, że przygotowanie jej w domu jest banalnie proste i szybkie. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób na prażoną cebulkę oraz propozycje jej podania.

Prażona cebulka to doskonały sposób na wzbogacenie smaku ulubionych potraw. To przysmak, który bez problemu przyrządzisz w zaciszu własnej kuchni. Domowa prażona cebulka będzie smakować o niebo lepiej od tej zakupionych w markecie spożywczym. Przygotowanie jej zajmie ci maksymalnie kilka minut. Z zadaniem typ poradzą sobie zarówno osoby bez doświadczenia kulinarnego, jak i zawodowcy, którzy na co dzień mają do czynienia ze sztuką kulinarną.

Zobacz wideo Płaczesz jak bóbr podczas krojenia cebuli? Sprawdź, co zrobić, by tego uniknąć

Przepis na prażoną cebulkę domowej roboty. Wyjdzie pyszna i chrupiąca

Do uprażenia idealnej cebulki nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy kilka prostych produktów, które zapewne znajdują się już w twoich szafkach kuchennych. Prażona cebula ma bogatszy smak niż to samo warzywo w tradycyjnej, surowej wersji. Niewielki dodatek jest w stanie poprawić smak niemal każdego dania. 

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka soli czosnkowej,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

Cebulę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone warzywo obtocz w łyżce mąki pszennej i przyprawach, a następnie wrzuć na rozgrzaną olejem patelnię. Podsmażaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, tak by się nie przypaliła. Kiedy cebulka się zarumieni, posyp ją resztą mąki i smaż jeszcze przez chwilę. Prażona cebula będzie gotowa, kiedy nabierze chrupkiej konsystencji i złocistej barwy.

Do czego można użyć prażonej cebulki?

Prażona cebulka pasuje do wielu dań. Możesz nią wzbogacić potrawy kuchni azjatyckiej czy tej typu fast food. Świetnie smakuje podana na hot dogu, zapiekance i hamburgerze. Wiele osób dodaje ją również do kotletów mielonych w celu wzbogacenia aromatu. Można ją też podać w formie przystawki na spotkaniu ze znajomymi. Jest niezwykle uniwersalna, potrafi wydobyć nowe nuty smakowe prawie z każdej potrawy. Co ciekawe, możesz ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu wariantach będzie chrupiąca i wyśmienita. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.