Prażona cebulka to doskonały sposób na wzbogacenie smaku ulubionych potraw. To przysmak, który bez problemu przyrządzisz w zaciszu własnej kuchni. Domowa prażona cebulka będzie smakować o niebo lepiej od tej zakupionych w markecie spożywczym. Przygotowanie jej zajmie ci maksymalnie kilka minut. Z zadaniem typ poradzą sobie zarówno osoby bez doświadczenia kulinarnego, jak i zawodowcy, którzy na co dzień mają do czynienia ze sztuką kulinarną.
Do uprażenia idealnej cebulki nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy kilka prostych produktów, które zapewne znajdują się już w twoich szafkach kuchennych. Prażona cebula ma bogatszy smak niż to samo warzywo w tradycyjnej, surowej wersji. Niewielki dodatek jest w stanie poprawić smak niemal każdego dania.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone warzywo obtocz w łyżce mąki pszennej i przyprawach, a następnie wrzuć na rozgrzaną olejem patelnię. Podsmażaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, tak by się nie przypaliła. Kiedy cebulka się zarumieni, posyp ją resztą mąki i smaż jeszcze przez chwilę. Prażona cebula będzie gotowa, kiedy nabierze chrupkiej konsystencji i złocistej barwy.
Prażona cebulka pasuje do wielu dań. Możesz nią wzbogacić potrawy kuchni azjatyckiej czy tej typu fast food. Świetnie smakuje podana na hot dogu, zapiekance i hamburgerze. Wiele osób dodaje ją również do kotletów mielonych w celu wzbogacenia aromatu. Można ją też podać w formie przystawki na spotkaniu ze znajomymi. Jest niezwykle uniwersalna, potrafi wydobyć nowe nuty smakowe prawie z każdej potrawy. Co ciekawe, możesz ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu wariantach będzie chrupiąca i wyśmienita. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl