Idealna w każdym calu i ulubienica imprezowiczów. Sałatka gyros to prawdziwa gwiazda wśród dań i przekąsek. Położona na stół w szklanym naczyniu prezentuje się pięknie, przez co każdy chętnie sięga po dokładkę. Zrób klasykę gatunku samodzielnie i przekonaj się jakie to proste. Uwaga, ten smak uzależnia. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Przygotowanie sałatki gyros jest banalnie proste, jednak wymaga odpowiednich przygotowań. Kapustę pekińską obieramy z wierzchnich liści (jeśli jest taka potrzeba) i szatkujemy w cienkie paski. Następnie w drobną kostkę kroimy również cebulę, ogórka gruntowego i ogórki konserwowe. Warto również wcześniej skroić sobie paprykę i odcedzić kukurydzę z puszki. Pierś z kurczaka zaś oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju z dużą ilością przyprawy gyros.
Zawczasu przygotowujemy sobie również sos. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą. Teraz pozostaje nam ułożyć warstwy tej pysznej sałatki. Najlepiej wziąć do tego szklane naczynie, by wszystkie kolory był widoczne. Na samym dnie układamy dobrze podsmażone i doprawione mięso. Następnie kładziemy cebulę i całość polewamy ulubionym keczupem. Ilość zależy tu od preferencji osobistych. Następnie wykładamy warstwę ogórków konserwowych z ogórkiem gruntowym, potem kukurydza i zalewamy całość sosem jogurtowo-majonezowym. Na sam koniec idzie papryka i duża dawka poszatkowanej kapusty pekińskiej. Sałatka gyros smakuje najlepiej, kiedy odstoi kilka godzin w lodówce. Wówczas wszystkie aromaty zdążą się lepiej połączyć. Smacznego!