Imprezowy klasyk, który nigdy się nie nudzi. Ta warstwowa piękność smakuje jak marzenie i robi się ją błyskawicznie

Tej sałatki nie trzeba nikomu przedstawiać. Króluje ona na wielu imprezowych stołach i za każdym razem robi niebywałe wrażenie. Pachnie obłędnie, wygląda doskonale i smakuje jeszcze lepiej. Na dodatek, jej przygotowanie to przysłowiowa "bułka z masłem". Kupuj składniki i biegnij do kuchni. Goście ci za to podziękują.

Idealna w każdym calu i ulubienica imprezowiczów. Sałatka gyros to prawdziwa gwiazda wśród dań i przekąsek. Położona na stół w szklanym naczyniu prezentuje się pięknie, przez co każdy chętnie sięga po dokładkę. Zrób klasykę gatunku samodzielnie i przekonaj się jakie to proste. Uwaga, ten smak uzależnia. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 ogórek gruntowy,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 papryki czerwone,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • pół szklanki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • keczup,
  • przyprawa gyros w ilości do smaku,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Warstwowa sałatka gyros. Ta zawodniczka nie ma sobie równych

Przygotowanie sałatki gyros jest banalnie proste, jednak wymaga odpowiednich przygotowań. Kapustę pekińską obieramy z wierzchnich liści (jeśli jest taka potrzeba) i szatkujemy w cienkie paski. Następnie w drobną kostkę kroimy również cebulę, ogórka gruntowego i ogórki konserwowe. Warto również wcześniej skroić sobie paprykę i odcedzić kukurydzę z puszki. Pierś z kurczaka zaś oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju z dużą ilością przyprawy gyros. 

Zawczasu przygotowujemy sobie również sos. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą. Teraz pozostaje nam ułożyć warstwy tej pysznej sałatki. Najlepiej wziąć do tego szklane naczynie, by wszystkie kolory był widoczne. Na samym dnie układamy dobrze podsmażone i doprawione mięso. Następnie kładziemy cebulę i całość polewamy ulubionym keczupem. Ilość zależy tu od preferencji osobistych. Następnie wykładamy warstwę ogórków konserwowych z ogórkiem gruntowym, potem kukurydza i zalewamy całość sosem jogurtowo-majonezowym. Na sam koniec idzie papryka i duża dawka poszatkowanej kapusty pekińskiej. Sałatka gyros smakuje najlepiej, kiedy odstoi kilka godzin w lodówce. Wówczas wszystkie aromaty zdążą się lepiej połączyć. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.