W Japonii też jedzą schabowe. Zrób tę wersję na niedzielny obiad, a nie odpędzisz się od pytań o przepis

Schab po japońsku wygląda niemal identycznie jak znane nam kotlety. Jednak odróżnia je od siebie kilka szczegółów. Dzięki temu możemy poznać nowy wymiar klasycznego mięsa, a także skosztować dań znanych poza Polską. By schab w tej wersji wyszedł, zastosuj się do podanej receptury.

Kuchnia japońska jest dla Polaków tajemnicza i nieznana. Gdy się jednak w nią mocniej zagłębimy, możemy dostrzec, że jest pełna wyjątkowych smaków i potraw. Jednym z tych wyjątkowych dań jest tonkatsu, czyli japoński odpowiednik naszych schabowych. Jego przygotowanie jest proste i charakteryzuje się chrupiącą panierką i soczystym mięsem. Podawany jest w towarzystwie kapusty pekińskiej i sosu tonkatsu.

Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach

Japońskie schabowe w połączeniu z charakterystycznym sosem tonkatsu tworzą finezje smaków, które z pewnością podbije podniebienie. To danie jest idealne na standardowy, rodzinny obiad lub kolację. Gdy zjesz je w tej wersji chociaż raz, będziesz powtarzać to chociaż raz w tygodniu.

Przepis na tonkatsu, czyli japońskie schabowe

Składniki na kotlety

  • 4 plastry mięsa schabowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • bułka panko do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos tonkatsu

  • 3 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki sosu Worcestershire,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki musztardy dijon,
  • kilka kropel sosu tabasco.

Składniki dodatkowe

  • kapusta pekińska.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem sosu. W małej misce połącz ketchup, sos Worcestershire, sos sojowy, cukier, musztardę dijon i sos Tabasco. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw sos na bok.
  2. Plastry mięsa schabowego wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie delikatnie rozbij je za pomocą tłuczka na cienkie i dość podobne do siebie plastry. Każdy kawałek obsyp z dwóch stron solą i pieprzem.
  3. W jednej misce umieść mąkę pszenną, w następnej roztrzep jajko. W trzeciej miseczce umieść bułkę panko.
  4. Każdy plaster mięsa obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu obtocz w bułce. Podczas panierowania dokładnie dociśnij mięso, by zrobić to dokładnie.
  5. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący umieść na nim kawałki mięsa. Smaż je z obu stron po kilka minut do uzyskania złotego koloru.
  6. Po wysmażeniu pokrój schabowe w plastry i podawaj na talerzu z poszatkowaną kapustą pekińską. Podawaj sos tonkatsu w osobnym naczyniu lub polej nim plastry mięsa. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.