Puszyste i miękkie, a do tego mają nieskomplikowany skład. Te ciastka są hitem jesieni

Siadając wieczorem z kubkiem herbaty lub kawy ma się zazwyczaj ochotę coś jeszcze przekąsić. Gdy tak się dzieje, warto sięgnąć po słodkie i łatwe w przygotowaniu przekąski. Jedną z nich są te ciasteczka. Można je wykonać w ekspresowym tempie, a ich ilość zaspokoi każdego łasucha.
Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska

Ciasteczka budyniowe to prawdziwa rozkosz dla każdego, kto uwielbia zatopić się w słodkich smakach. Świetnie sprawdzą się jako szyba przekąska, prosty deser lub dodatek do herbaty, lub kawy. Ich nieskomplikowany skład tylko przyciąga, a to, że nie potrzebują za wiele czasu w piekarniku jest jeszcze bardziej atrakcyjne. By były jeszcze smaczniejsze, po wypieczeniu możesz je obsypać porcją cukru pudru, a także wysmarować domowymi konfiturami. Niezależnie od sposobu podania, będą zachwycać swoim smakiem.

Przepis na ciasteczka budyniowe

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 125 g cukru pudru + łyżka do dekoracji,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • skórka starta z cytryny,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Masło wyjmij z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce, dodaj do niego cukier puder. Do składników wrzuć również skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksuj na średnich obrotach do uzyskania puszystej konsystencji.
  2. Do takiej mieszanki dodaj suche składniki, czyli budyń waniliowy, przesianą mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  3. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Każdą część uformuj w kształt kuli, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Z lodówki wyjmij jedną kulę ciasta. Rozwałkuj ją na placek i posyp cukrem pudrem.
  6. Za pomocą foremek do ciastek wycinaj ciasteczka o wybranym kształcie i układaj je na blaszce, zachowując odstępy między nimi. Powtórz ten proces z drugą kulą ciasta.
  7. Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut lub do momentu, gdy zaczną się lekko rumienić.
  8. Gdy ciasteczka są gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przenieś je na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem ponownie obsyp je cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: