Jeśli pogoda nie rozgrzewa, zrób to za pomocą tej zupy. Znajdziesz w niej wszystko to co kochasz

Gdy za oknem widzimy pierwsze oznaki jesieni, a klimat znacznie się ochładza, warto zainteresować się przepisami, które będą mogły nas rozgrzać. Jednym z nich jest receptura na tę zupę. Jest ona bogata w wiele różnych smaków, a jej skład jest obfity w najlepsze składniki. Tej jesienie będzie najlepszym wyborem.

Kiedy nadchodzi jesień, nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca zupa. Jednym z klasycznych dań, które idealnie nadaje się na takie dni, jest zupa cygańska. To aromatyczna, bogata w smaku zupa, która ma wiele regionalnych wariantów w kuchni europejskiej. Dziś podzielę się przepisem na jej najbardziej klasyczną wersję.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Zupa cygańska, znana również jako "zupa po cygańsku" lub "zupa cygańska z kiełbasą", ma swoje korzenie w kuchni środkowo- i wschodnioeuropejskiej. Jest to danie, które znane jest w różnych zakątkach świata. Najczęściej ją jednak można skosztować w Polsce, Czechach, Słowacji, i na Węgrzech. Pomimo swojej nazwy nie ma jednak nic wspólnego z etniczną kulturą Cyganów.

Przepis na zupę cygańską

Składniki

  • 8 szklanek bulionu,
  • 400 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 selery naciowe,
  • 2 ziemniaki,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 4 duże kiszone ogórki,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • świeża natka pietruszki,
  • łyżeczka soli,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, czosnek, marchewki, selery naciowe, ziemniaki i kiełbasę w razie potrzeby obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i nabierze złocistego koloru. Następnie dodaj marchewki, seler naciowy i ziemniaki. Smaż całość przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasy i smaż ją razem z warzywami przez 3 minuty, aż stanie się lekko rumiana.
  4. Zawartość garnka przypraw obiema paprykami, kminkiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  5. Teraz jest czas na wlanie bulionu, a także dodanie liści laurowych. Zagotuj całość, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  6. Dodaj pomidory z puszki i odcedzoną fasolę. Całość gotuj przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  7. Na sam koniec posyp potrawę posiekaną świeżą natką pietruszki i podawaj z pokrojonymi kiszonymi ogórkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: