O tym smakołyku nie słyszały nawet najstarsze babcie. Miękkie ciasto, a w środku słodka rozkosz

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron, można znaleźć w niej dużo więcej smakowitych kąsków. Jednym z nich są te bułeczki wypełnione po brzegi słodkim nadzieniem. Czegoś takiego nie znają nawet niektórzy kucharze, a przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Zrób je jak najszybciej.

Myśląc o włoskiej kuchni mamy przed oczami pizzę na cienkim cieście, calzone, a także różnego rodzaju makaronu. Zachodząc w głowę, możemy również pomyśleć o tamtejszych najpopularniejszych deserach takich jak tiramisu czy panna cotta. Jednak jeszcze bardziej zagłębiając się w ich kulturę można znaleźć pyszniejsze smakołyki. Jednym z nich jest maritozzi, które pochodzą z Rzymu. Jednak co to takiego?

Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

Maritozzi to tradycyjne słodkie bułeczki, które swoje korzenie mają w historii Rzymu. Ich nazwa pochodzi od słowa "maritozzo", co oznacza "małżonka". Były więc one przygotowywane jako forma podarunku dla przyszłego męża podczas zaręczyn. Ta tradycja przetrwała wieki i nadal cieszy się popularnością w Rzymie. Maritozzi można zjeść w każdej kawiarni i cukierni, która znajduje się w stolicy. Ich historia i smak zaintrygowały także inne włoskie miejsca i tam również stają się coraz popularniejsze.

Przepis na rzymskie maritozzi

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 15 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suszonych,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • skórka z 1 cytryny,
  • szczypta soli.

Składniki dodatkowe

  • bita śmietana,
  • kandyzowana skórka z pomarańczy,
  • kandyzowane wiśnie,
  • rodzynki,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowywanie ciasta zacznij od zajęcia się drożdżami. Niezależnie jakich używasz, połącz je z ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszaj. Następnie pozostaw je na około 20 minut w ciepłym miejscu.
  2. Teraz czas na połączenie reszty składników. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i miękkie i podzielone na mniejsze kawałki masło. Wbij również jajka, wsyp skórkę z cytryny i szczyptę soli. Na koniec wlej drożdże z mlekiem.
  3. Całość dokładnie wymieszaj, do momentu powstania jednolitego ciasta. Możesz do tego użyć miksera lub zrób to ręcznie.
  4. Po wyrobieniu przykryj misę czystą ścierką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny. Umieść je w dość ciepłym miejscu, dzięki temu szybciej podwoją swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu podziel ciasto na równe porcje. Powinny mieć one wielkość średnich bułeczek. Następnie uformuj z nich owalne kształty, a następnie układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Blaszkę z bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, aż staną się rumiane.
  7. Po tym czasie wyjmij bułki i pozostaw je do lekkiego przestudzenia. Gdy będą chłodniejsze przekrój każdą bułeczkę na pół, ale nie do końca.
  8. Wewnątrz każdej bułeczki umieść bitą śmietanę oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy i kandyzowane wiśnie. Wrzuć również kilka rodzynek. Posyp całość cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: