Każdy miłośnik włoskiej kuchni wie, że makaron to prawdziwy skarb kulinarny. Rozkoszuje się nim cały świat, a my bardzo często postanawiamy odtwarzać klasyczne receptury w domu. Jednym z najpopularniejszych dań, które uwielbiają wszyscy jest spaghetti i carbonara. Dziś również chcemy pokazać przepis na pyszny makaron, lecz podany inaczej niż podane przykłady. To makaron z sosem Alfredo i kurczakiem. To danie zachwyca delikatnym smakiem, kremowym sosem i soczystym mięsem. Ten makaron można wykonać na dwa sposoby, jeden uwzględnia dodatek śmietanki, a drugi nie.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Sos Alfredo, znany również jako "Fettuccine Alfredo", czyli klasyczny włoski sos, który swój początek miał w restauracji Alfredo alla Scrofa w Rzymie. Alfredo di Lelio, właściciel tej restauracji, stworzył ten przysmak w latach 20. XX wieku. Pomysł na danie narodził się, gdy jego żona była w zaawansowanej ciąży, a jedynym jedzeniem, które mogła jeść, było połączenie makaronu, masła i sera parmezan. To proste danie szybko zdobyło popularność i stało się ulubionym daniem wielu osób na całym świecie.
Przepis na makaron z sosem alfredo i kurczakiem
Składniki
- 350 g ulubionego makaronu,
- 2 piersi z kurczaka,
- 3 łyżki masła,
- 450 ml śmietanki 36% (opcjonalnie),
- 600 g startego parmezanu,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- świeża natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się mięsem. Kurczaka dokładnie przemyj, osusz i usuń z niego chrząstki i błonki. Następnie pokrój go w większą kostkę, obsyp solą i pieprzem.
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i ugotuj w niej makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go, lecz odlej pół szklaki wody, w której się gotował.
- Gdy makaron się gotuje możesz podsmażyć kurczaka. Rób to na średnim ogniu do momentu, aż uzyska złoty kolor. Następnie zdejmij go na talerz.
- Na tej samej patelni, na której podsmażane było mięso rozpuść masło. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż całość przez kilka chwil.
- Następnie (opcjonalnie) wlej śmietankę kremówkę, zamieszaj i zagotuj. Gdy śmietanka zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 3 minuty, do momentu aż sos zgęstnieje.
- Teraz czas na dodanie startego parmezanu. Dokładnie i energicznie zamieszaj sos, by jego konsystencja była gładka i pozbawiona grudek. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę odcedzonej wody z gotowania makaronu.
- Podsmażonego kurczaka wrzuć do sosu i dokładnie wymieszaj. Ugotowany makaron przełóż na talerze i polej sosem. Górę ozdób posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl