Zalej makaron tym sosem, dodaj soczystego kurczaka i zachwyć rodzinę. Trudno uwierzyć w jego smak i prostotę

Kuchnia włoska towarzyszy nam od wielu lat. Odtwarzamy przepisy, które znane są na całym świecie i smakujemy ich tradycyjnych smaków. Tym razem również chcemy przenieść się do ciepłej włoskiej prowincji i przetestować kolejną recepturę. To prosty makaron, który urzeknie każdego.

Każdy miłośnik włoskiej kuchni wie, że makaron to prawdziwy skarb kulinarny. Rozkoszuje się nim cały świat, a my bardzo często postanawiamy odtwarzać klasyczne receptury w domu. Jednym z najpopularniejszych dań, które uwielbiają wszyscy jest spaghetti i carbonara. Dziś również chcemy pokazać przepis na pyszny makaron, lecz podany inaczej niż podane przykłady. To makaron z sosem Alfredo i kurczakiem. To danie zachwyca delikatnym smakiem, kremowym sosem i soczystym mięsem. Ten makaron można wykonać na dwa sposoby, jeden uwzględnia dodatek śmietanki, a drugi nie.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Sos Alfredo, znany również jako "Fettuccine Alfredo", czyli klasyczny włoski sos, który swój początek miał w restauracji Alfredo alla Scrofa w Rzymie. Alfredo di Lelio, właściciel tej restauracji, stworzył ten przysmak w latach 20. XX wieku. Pomysł na danie narodził się, gdy jego żona była w zaawansowanej ciąży, a jedynym jedzeniem, które mogła jeść, było połączenie makaronu, masła i sera parmezan. To proste danie szybko zdobyło popularność i stało się ulubionym daniem wielu osób na całym świecie.

Przepis na makaron z sosem alfredo i kurczakiem

Składniki

  • 350 g ulubionego makaronu,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki masła,
  • 450 ml śmietanki 36% (opcjonalnie),
  • 600 g startego parmezanu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się mięsem. Kurczaka dokładnie przemyj, osusz i usuń z niego chrząstki i błonki. Następnie pokrój go w większą kostkę, obsyp solą i pieprzem.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i ugotuj w niej makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go, lecz odlej pół szklaki wody, w której się gotował.
  3. Gdy makaron się gotuje możesz podsmażyć kurczaka. Rób to na średnim ogniu do momentu, aż uzyska złoty kolor. Następnie zdejmij go na talerz.
  4. Na tej samej patelni, na której podsmażane było mięso rozpuść masło. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż całość przez kilka chwil.
  5. Następnie (opcjonalnie) wlej śmietankę kremówkę, zamieszaj i zagotuj. Gdy śmietanka zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 3 minuty, do momentu aż sos zgęstnieje.
  6. Teraz czas na dodanie startego parmezanu. Dokładnie i energicznie zamieszaj sos, by jego konsystencja była gładka i pozbawiona grudek. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę odcedzonej wody z gotowania makaronu.
  7. Podsmażonego kurczaka wrzuć do sosu i dokładnie wymieszaj. Ugotowany makaron przełóż na talerze i polej sosem. Górę ozdób posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.