Z niedzielnego rosołu zrób tę zupę, ale w hiszpańskiej wersji. Przepis babci się przy niej chowa

Kiedy myślimy o pomidorowej pierwsze wpada nam do głowy przepis mamy lub babci. To ich klasyczne wersje, które po dziś dzień są w naszych domach. Jednak zagłębiając się w kulturę innych miejsc na świecie, można znaleźć smaczniejsze odsłony tak kultowych potraw. By się o tym przekonać, spróbuj tej hiszpańskiej zupy.

Kiedy myślimy o kuchni hiszpańskiej, od razu przychodzi nam na myśl paella, gazpacho i pełne smaków tapas. Jednak jednym z najbardziej klasycznych dań tej kuchni jest zupa pomidorowa po hiszpańsku. Ta proste, ale wyjątkowo smaczne danie to prawdziwa uczta dla smakoszy. Różni się sposobem przyrządzania i podania od polskiej wersji, dlatego warto ją wypróbować.

Zobacz wideo "Wygląda tak dziwnie i różowo!" - czyli cudzoziemcy próbują polskich zup

Zupa pomidorowa, znana w Hiszpanii jako "sopa de tomate", to danie o długiej historii. Wprowadzenie pomidorów do kuchni hiszpańskiej było wynikiem odkrycia Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Pomidory zostały szybko zaakceptowane w kuchni hiszpańskiej i stały się podstawowym składnikiem wielu dań, w tym zupy pomidorowej. By oddać prawdziwy smak tej potrawy, nie żałuj więc tego produktu. By jeszcze bardziej go podkręcić, polecamy dodać łyżeczkę cukru.

Przepis na zupę pomidorową po hiszpańsku

Składniki

  • 800 g pomidorów z puszki,
  • 1 litr bulionu,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • łyżeczka cukru,
  • 200 g makaronu,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki do posypania,
  • bagietki czosnkowe,
  • starty twardy hiszpański ser.

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Gdy będzie odpowiednio ciepła, wrzuć na nią posiekaną cebulę i smaż ją przez kilka minut, do momentu aż stanie się lekko przysmażona. 
  2. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz pokrojone na mniejsze kawałki obie papryki. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez następne 5 minut. W tym czasie papryki powinny stać się bardziej miękkie.
  3. Gdy warzywa się podsmażą, wlej koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Pozostaw całość na ogniu na następne 5 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać.
  4. Po upływie tego czasu wlej bulion i doprowadź zupę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ją przez kolejne 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Teraz czas na doprawienie całości. Dodaj obie papryki, a także sól i pieprz do smaku. Na sam koniec wsyp cukier i dokładnie zamieszaj.
  6. W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
  7. Podawaj zupę pomidorową gorącą, posypaną posiekaną świeżą pietruszką. Serwuj ją również z ugotowanym makaronem, bagietkami czosnkowymi i startym hiszpańskim serem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.