Pleśniak - doskonale sprawdzi się jako deser bez okazji. Skuś się na chwilę przyjemności

Pleśniak to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast, jakie często serwuje się podczas świąt Bożego Narodzenia, czy też Wielkanocy. Charakterystyczne warstwowe ciasto może zaskoczyć smakiem niejedno podniebienie.

Pleśniak - ciasto ze śliwkami prosto na świąteczny stół. Zobacz sprawdzony przepis na pleśniaka

Tradycyjny pleśniak to ciasto, którego z pewnością nie może zabraknąć podczas świąt. Rodzinne grono, aromatyczna kawa lub gorąca herbata, ciepło kominka i oczywiście domowe ciasto. Czujecie ten klimat? Czas na przepis! Poniżej podajemy szybką i sprawdzoną recepturę na pleśniaka. 

Pleśniak ze śliwkami - przepis (ciasto pleśniak na dużą blachę)

Składniki na ciasto półkruche:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 żółtek
  • 300 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 3-4 łyżki śmietany - musi być gęsta
  • 2-3 łyżki kakao
  • odrobina soli
  • 250 g cukru
  • 8 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g dżemu porzeczkowego
  • 750 g drylowanych wiśniowych
  • 5 łyżek bułki tartej
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
  2. Do mąki dodaj posiekane masło.
  3. Masę wyrób dokładnie na stolnicy.
  4. Ciasto podziel na trzy części.
  5. Dwie części  owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.
  6. Trzecią część zagnieć z kakao.
  7. Owiń folią i włóż do zamrażalki.
  8. Wyciągnij jedno jasne ciasto - zetrzyj na tarce i wyklej nim blaszkę.
  9. Powierzchnię posyp bułką tartą. Wyłóż na nią powidła.
  10. Zetrzyj drugą część ciasta z dodatkiem kakao.
  11. Ubij na sztywno białka z solą. Dodawaj stopniowo cukier.
  12. Do ubitej piany dołóż mąkę ziemniaczaną. Połącz.
  13. Ułóż wiśnie na ciasto. Na wiśniach ułóż pianę.
  14. Na wierzchu ułóż jasne, starte ciasto.
  15. Rozgrzej piekarnik. Piecz ciasto przez godzinę w temperaturze około 180 stopni. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Pleśniak z jabłkami - bajeczna receptura. Ciasto rozpływa się w ustach!

Pleśniak z jabłkami to kolejne wydanie omawianego ciasta. Tym razem podajemy recepturę z dodatkiem budyniu śmietankowego. Zajrzyjcie koniecznie do przepisu, znajdziecie go poniżej.

Składniki na kruche ciasto:

  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • około 250 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 250 g cukru

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg duszonych jabłek
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 budyń śmietankowy

Dodatkowe składniki:

  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj pozostałe składniki na ciasto. Wyrób je dokładnie.
  3. Podziel je na trzy części. Do jednej dodaj kakao i wyrób.
  4. Ciasto odłóż do lodówki na godzinę.
  5. Przygotuj formę. Zabezpiecz ją papierem do pieczenia lub bułką tartą i tłuszczem.
  6. Wyłóż jedną jasną partię ciasta na blaszkę.
  7. Przygotuj jabłka. Połącz je z pozostałymi składnikami na masę owocową. Przełóż gotowe jabłka na blaszkę z ciastem.
  8. Rozłóż ciemne ciasto.
  9. Dodaj ubite na sztywno białka z cukrem.
  10. Zetrzyj następnie jasne ciasto.
  11. Wstaw ciasto do piekarnika na godzinę na 180 stopni.

Zobacz też: Jak zrobić jesienną kawę? Wystarczy dodać kilka składników, by delektować się najlepszym napojem na świecie

Więcej o: