Pleśniak - ciasto ze śliwkami prosto na świąteczny stół. Zobacz sprawdzony przepis na pleśniaka
Tradycyjny pleśniak to ciasto, którego z pewnością nie może zabraknąć podczas świąt. Rodzinne grono, aromatyczna kawa lub gorąca herbata, ciepło kominka i oczywiście domowe ciasto. Czujecie ten klimat? Czas na przepis! Poniżej podajemy szybką i sprawdzoną recepturę na pleśniaka.
Pleśniak ze śliwkami - przepis (ciasto pleśniak na dużą blachę)
Składniki na ciasto półkruche:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 żółtek
- 300 g masła
- pół szklanki cukru
- 3-4 łyżki śmietany - musi być gęsta
- 2-3 łyżki kakao
- odrobina soli
- 250 g cukru
- 8 białek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g dżemu porzeczkowego
- 750 g drylowanych wiśniowych
- 5 łyżek bułki tartej
- cukier puder
Wykonanie:
- Mąkę przesiej. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
- Do mąki dodaj posiekane masło.
- Masę wyrób dokładnie na stolnicy.
- Ciasto podziel na trzy części.
- Dwie części owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.
- Trzecią część zagnieć z kakao.
- Owiń folią i włóż do zamrażalki.
- Wyciągnij jedno jasne ciasto - zetrzyj na tarce i wyklej nim blaszkę.
- Powierzchnię posyp bułką tartą. Wyłóż na nią powidła.
- Zetrzyj drugą część ciasta z dodatkiem kakao.
- Ubij na sztywno białka z solą. Dodawaj stopniowo cukier.
- Do ubitej piany dołóż mąkę ziemniaczaną. Połącz.
- Ułóż wiśnie na ciasto. Na wiśniach ułóż pianę.
- Na wierzchu ułóż jasne, starte ciasto.
- Rozgrzej piekarnik. Piecz ciasto przez godzinę w temperaturze około 180 stopni. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Pleśniak z jabłkami - bajeczna receptura. Ciasto rozpływa się w ustach!
Pleśniak z jabłkami to kolejne wydanie omawianego ciasta. Tym razem podajemy recepturę z dodatkiem budyniu śmietankowego. Zajrzyjcie koniecznie do przepisu, znajdziecie go poniżej.
Składniki na kruche ciasto:
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- około 250 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg duszonych jabłek
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 budyń śmietankowy
Dodatkowe składniki:
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj pozostałe składniki na ciasto. Wyrób je dokładnie.
- Podziel je na trzy części. Do jednej dodaj kakao i wyrób.
- Ciasto odłóż do lodówki na godzinę.
- Przygotuj formę. Zabezpiecz ją papierem do pieczenia lub bułką tartą i tłuszczem.
- Wyłóż jedną jasną partię ciasta na blaszkę.
- Przygotuj jabłka. Połącz je z pozostałymi składnikami na masę owocową. Przełóż gotowe jabłka na blaszkę z ciastem.
- Rozłóż ciemne ciasto.
- Dodaj ubite na sztywno białka z cukrem.
- Zetrzyj następnie jasne ciasto.
- Wstaw ciasto do piekarnika na godzinę na 180 stopni.
Zobacz też: Jak zrobić jesienną kawę? Wystarczy dodać kilka składników, by delektować się najlepszym napojem na świecie