Więcej przepisów na dynię znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki z dynią to najlepsza rzecz, jaką możesz zjeść jesienią na śniadanie lub podwieczorek. Przepis na placuszki dyniowe jest bardzo łatwy i nikomu nie powinien sprawić problemu, jednak nie wolno zapomnieć o cynamonie - ta przyprawa świetnie pasuje nie tylko do jabłek i gruszek, ale do dyni także.
Placuszki dyniowe - przepis na jesienne śniadanie lub podwieczorek
Składniki:
- 200 g startego miąższu z dyni
- 2 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- olej lub masło do smażenia
Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przesiej mąkę do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
- W drugiej miskę wymieszaj jogurt z jajkami, dynią i cukrem. Następnie dodaj mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż lekko urosną i apetycznie się zezłocą. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Takie placuszki świetnie smakują z cukrem pudrem lub domową konfiturą. Świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, ale także na lunch do pracy lub szkoły. Jeśli chcesz zaprosić jesień na swój talerz, zacznij od tych placuszków.