Placuszki z dynią. Będą lekkie i delikatne, ale nie zapomnij o korzennej przyprawie

Jesień na dobre rozgościła się za oknami i powinna także rozgościć się na naszych talerzach. Dziś podpowiemy, jak zrobić pyszne placuszki dyniowe. Będą delikatne i lekkie, ale nie wolno zapomnieć o jednej przyprawie, która także mocno kojarzy się z jesienią.

Więcej przepisów na dynię znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placki z dynią to najlepsza rzecz, jaką możesz zjeść jesienią na śniadanie lub podwieczorek. Przepis na placuszki dyniowe jest bardzo łatwy i nikomu nie powinien sprawić problemu, jednak nie wolno zapomnieć o cynamonie - ta przyprawa świetnie pasuje nie tylko do jabłek i gruszek, ale do dyni także.

Zobacz wideo

Placuszki dyniowe - przepis na jesienne śniadanie lub podwieczorek

Składniki:

  • 200 g startego miąższu z dyni
  • 2 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej lub masło do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przesiej mąkę do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej miskę wymieszaj jogurt z jajkami, dynią i cukrem. Następnie dodaj mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj. 
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż lekko urosną i apetycznie się zezłocą. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Takie placuszki świetnie smakują z cukrem pudrem lub domową konfiturą. Świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, ale także na lunch do pracy lub szkoły. Jeśli chcesz zaprosić jesień na swój talerz, zacznij od tych placuszków. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.