Zrób smaczny dodatek do obiadu z zaledwie trzech składników. Połącz, wrzuć na wrzątek i gotowe

Jednym z prostszych i jednocześnie smaczniejszych przepisów na dodatek do obiadu jest babcina metoda robienia klusek kładzionych. Ten trzyskładnikowy banał, smakuje rewelacyjnie na wiele sposobów - można serwować go z sosami, na słodko lub jako dodatek do zup. Sekretem jest swojski skład i precyzyjna metoda gotowania.

Nie da się ukryć, że kultowa, domowa kuchnia nie ma sobie równych, a szczególnie jeśli w grę wchodzą iście polskie smakołyki. Wśród nich nie może zabraknąć kluch, które w wielu regionach doczekały się rozmaitych interpretacji. Klasyką, która znana jest niemal w każdym domu, są jednak kluski kładzione, które doskonale dopełnią drugie danie, sos lub ulubioną zupę. 

Obłędne kluchy z babcinego przepiśnika. Trzy składniki i są gotowe

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się tymi najlepszymi, dlatego, gdy brakuje czasu na wymyślne dania, warto postawić na swojską klasykę. Tej z kolei w tradycyjnej polskiej kuchni nie brakuje - zaczynając od sadzonego z ziemniakami, a kończąc na kultowej zupie mlecznej. Rarytasem, który warto przygotować zarówno do zupy, mięsnego sosu, drugiego dania lub gdy mamy ochotę na odrobinę słodyczy, są trzyskładnikowe kluski kładzione

Do przygotowania obłędnych i mięciutkich klusek kładzionych nie trzeba wiele. W babcinym przepiśniku znajdziemy jedynie trzy składniki, a jednym z nich jest kefir. Swojski nabiał gwarantuje idealną konsystencję, smak i łatwe przygotowanie. Wszystkie produkty wystarczy jedynie połączyć, a następnie łyżka po łyżce nakładać do gotującej się wody. Ciasto powinno gładko odchodzić i nie sprawiać kłopotu. Kluski gotujemy do wypłynięcia, a później możemy je od razu serwować z cebulką, zieleniną, bułką tartą, dżemami, cynamonem, ulubionym sosem czy mięsnym daniem - panuje tu zupełna dowolność, a same kluchy świetnie pasują do wielu kultowych dań. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Połącz, wrzuć na wrzątek i ciesz się obłędnym smakiem klusek 

Składniki:

  • 250 ml kefiru,
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miseczki lub niewielkiego rondelka wbij jajka i wlej kefir. 
  2. Następnie stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając. Wskazówka - przydatny okaże się mikser lub robot kuchenny, który znacznie przyśpieszy cały proces. 
  3. Gotowe ciasto na kluski kładzione powinno odpadać od łyżki, jeśli tak się nie dzieje, dosyp odrobinę mąki. 
  4. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. 
  5. Na łyżkę nabierz ciasto, po czym zanurz ją we wrzątku - ciasto powinno gładko odejść od łyżki. Proces powtórz do wyczerpania przygotowanego ciasta. 
  6. Kluski kładzione gotuj do wypłynięcia na powierzchnię. Później wystarczy, że je delikatnie odcedzić i przełożysz na talerz. Smacznego! 
Więcej o: