Nie da się ukryć, że kultowa, domowa kuchnia nie ma sobie równych, a szczególnie jeśli w grę wchodzą iście polskie smakołyki. Wśród nich nie może zabraknąć kluch, które w wielu regionach doczekały się rozmaitych interpretacji. Klasyką, która znana jest niemal w każdym domu, są jednak kluski kładzione, które doskonale dopełnią drugie danie, sos lub ulubioną zupę.
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się tymi najlepszymi, dlatego, gdy brakuje czasu na wymyślne dania, warto postawić na swojską klasykę. Tej z kolei w tradycyjnej polskiej kuchni nie brakuje - zaczynając od sadzonego z ziemniakami, a kończąc na kultowej zupie mlecznej. Rarytasem, który warto przygotować zarówno do zupy, mięsnego sosu, drugiego dania lub gdy mamy ochotę na odrobinę słodyczy, są trzyskładnikowe kluski kładzione.
Do przygotowania obłędnych i mięciutkich klusek kładzionych nie trzeba wiele. W babcinym przepiśniku znajdziemy jedynie trzy składniki, a jednym z nich jest kefir. Swojski nabiał gwarantuje idealną konsystencję, smak i łatwe przygotowanie. Wszystkie produkty wystarczy jedynie połączyć, a następnie łyżka po łyżce nakładać do gotującej się wody. Ciasto powinno gładko odchodzić i nie sprawiać kłopotu. Kluski gotujemy do wypłynięcia, a później możemy je od razu serwować z cebulką, zieleniną, bułką tartą, dżemami, cynamonem, ulubionym sosem czy mięsnym daniem - panuje tu zupełna dowolność, a same kluchy świetnie pasują do wielu kultowych dań.
Składniki:
Sposób przygotowania: