Jaką zupę ugotować na rosole? Ten przepis pokona pomidorówkę i ogórkową, a przyda się konkretna kasza

Jeśli zostało ci trochę niedzielnego rosołu i zastanawiasz się, jaką zupę ugotować, a rosół i pomidorowa ci się znudziły, mamy dla ciebie fantastyczny przepis. Zupa grysikowa to dla wielu z nas przysmak z dzieciństwa i dziś przypomnimy ci, jaka jest pyszna.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Na rosole można ugotować całe mnóstwo pysznych zup i chociaż najczęściej stawiamy na pomidorową lub ogórkową, czas zerwać z zupową rutyną i przypomnieć sobie przysmak z dzieciństwa. Jak zrobić zupę grysikową na rosole? Wystarczy kasza manna i kilka innych dodatków. 

Zobacz wideo

Najlepsza zupa na rosole - jak zrobić zupę grysikową?

Składniki:

  • ok. 2 l rosołu
  • 2 marchewki 
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz, listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
  • kasza manna
  • śmietana

Zupa grysikowa - sposób wykonania:

  1. Rosół zagotuj, dodaj listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Dodaj także marchewkę i ugotuj do miękkości. 
  2. Odlej kilka chochelek czystego rosołu i wsyp 3-4 łyżki kaszy manny oraz dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do rosołu i mieszaj przez kilka chwil, by nie powstały grudki. Na tym etapie dodaj koperek.
  3. Zupę gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Podawaj z kromką świeżego pieczywa. Zupę grysikową możesz zrobić także z ziemniakami. 

Taka zupa nie tylko jest pyszna i sycąca, ale błyskawiczna i łatwa w wykonaniu. Zawsze warto ugotować trochę więcej rosołu, żeby później mieć gotową bazę do innych, pysznych zup.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.