• Link został skopiowany

Z rosołu została ci tylko resztka? Dodaj jeden składnik i zrób zupę jak u babci

Zamiast kolejnej pomidorowej, sięgnij po przepis, który znają nasze babcie i mamy. Zupa grysikowa na bazie rosołu to prosty sposób na pyszny obiad, który smakuje jak wspomnienia z dzieciństwa. Potrzebujesz tylko kilku składników i dosłownie kilkunastu minut.
Najlepsza zupa na rosole
Fot. iStock, ViktorBond

Zupa grysikowa to danie, które przez lata królowało w wielu domach. Dziś wraca jako prosty i szybki sposób na ciepły obiad z wykorzystaniem domowego rosołu. Delikatna kasza manna, marchewka i aromatyczny koperek tworzą lekką, ale sycącą zupę, idealną na jesienne dni. W artykule podajemy sprawdzony przepis i opcję z ziemniakami.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Najlepsza zupa na rosole - jak zrobić zupę grysikową?

Składniki:

  • ok. 2 l rosołu
  • 2 marchewki 
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz, listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
  • kasza manna
  • śmietana

Zupa grysikowa - sposób wykonania:

  1. Rosół zagotuj, dodaj listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Dodaj także marchewkę i ugotuj do miękkości. 
  2. Odlej kilka chochelek czystego rosołu i wsyp 3-4 łyżki kaszy manny oraz dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do rosołu i mieszaj przez kilka chwil, by nie powstały grudki. Na tym etapie dodaj koperek.
  3. Zupę gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Podawaj z kromką świeżego pieczywa. Zupę grysikową możesz zrobić także z ziemniakami. 

Taka zupa nie tylko jest pyszna i sycąca, ale błyskawiczna i łatwa w wykonaniu. Zawsze warto ugotować trochę więcej rosołu, żeby później mieć gotową bazę do innych, pysznych zup.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: