Zupa grysikowa to danie, które przez lata królowało w wielu domach. Dziś wraca jako prosty i szybki sposób na ciepły obiad z wykorzystaniem domowego rosołu. Delikatna kasza manna, marchewka i aromatyczny koperek tworzą lekką, ale sycącą zupę, idealną na jesienne dni. W artykule podajemy sprawdzony przepis i opcję z ziemniakami.
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Najlepsza zupa na rosole - jak zrobić zupę grysikową?
Składniki:
- ok. 2 l rosołu
- 2 marchewki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz, listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
- kasza manna
- śmietana
Zupa grysikowa - sposób wykonania:
- Rosół zagotuj, dodaj listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Dodaj także marchewkę i ugotuj do miękkości.
- Odlej kilka chochelek czystego rosołu i wsyp 3-4 łyżki kaszy manny oraz dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do rosołu i mieszaj przez kilka chwil, by nie powstały grudki. Na tym etapie dodaj koperek.
- Zupę gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Podawaj z kromką świeżego pieczywa. Zupę grysikową możesz zrobić także z ziemniakami.
Taka zupa nie tylko jest pyszna i sycąca, ale błyskawiczna i łatwa w wykonaniu. Zawsze warto ugotować trochę więcej rosołu, żeby później mieć gotową bazę do innych, pysznych zup.