Utopence, w tłumaczeniu - topielcy, to bardzo popularna w Czechach przekąska, jednak w Polsce mało kto o niej słyszał. Niektórych dziwi już sama nazwa, bo jak ktoś mógł pomyśleć, żeby zamarynować w occie parówki? To jednak zadziwiająco smaczne i dziś podpowiemy, jak zrobić najdziwniejsze pikle.
Jiri Hera /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Kiedy myślimy o marynowaniu, do głowy przychodzą nam zazwyczaj warzywa lub owoce. Jednak w zalewie octowej można także zrobić mięso i nie mówimy tutaj o rybach. Do marynaty octowej możemy włożyć pieczone skrzydełka, udka, a nawet usmażone kotlety. Dziś jednak skupimy się na parówkach, które są w Czechach bardzo popularną przekąską. Jak zrobić utopence? Zalewa jest ważna - nie żałuj chili.
Zobacz wideo
Utopence, czyli parówki w occie - przepis
Składniki:
500 g dobrych jakościowo parówek o dużej zawartości mięsa
2 duże cebule
2 niewielkie papryczki chili
4-6 ząbków czosnku
3 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
kilka kulek ziela angielskiego
4 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren pieprzu
Utopence - sposób wykonania:
Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier, pieprz oraz listki laurowe i ziele angielskie. Następnie zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
Cebulę pokrój w piórka, papryczkę podziel na pół i jeśli chcesz, żeby całość nie wyszła za ostra, usuń nasionka. Parówki pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek pokrój w plastry.
Do każdego słoika włóż taką samą ilość parówek, cebulę oraz papryczkę. Następnie zalej zalewą i szczelnie zakręć. Parówki zapasteryzuj we wrzątku przez ok. 7-10 minut. Przenieś do piwnicy.
Takie parówki z pewnością będą bardzo ciekawą odmianą od pili z ogórków i kiedy pojawią się na stole, będą zwracać uwagę wszystkich gości.