W Czechach się zajadają, w Polsce prawie nikt ich nie zna. Jak zrobić utopence? Kluczem jest marynata

Utopence, w tłumaczeniu - topielcy, to bardzo popularna w Czechach przekąska, jednak w Polsce mało kto o niej słyszał. Niektórych dziwi już sama nazwa, bo jak ktoś mógł pomyśleć, żeby zamarynować w occie parówki? To jednak zadziwiająco smaczne i dziś podpowiemy, jak zrobić najdziwniejsze pikle.

Więcej przepisów na przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy myślimy o marynowaniu, do głowy przychodzą nam zazwyczaj warzywa lub owoce. Jednak w zalewie octowej można także zrobić mięso i nie mówimy tutaj o rybach. Do marynaty octowej możemy włożyć pieczone skrzydełka, udka, a nawet usmażone kotlety. Dziś jednak skupimy się na parówkach, które są w Czechach bardzo popularną przekąską. Jak zrobić utopence? Zalewa jest ważna - nie żałuj chili.

Zobacz wideo

Utopence, czyli parówki w occie - przepis

Składniki:

  • 500 g dobrych jakościowo parówek o dużej zawartości mięsa
  • 2 duże cebule
  • 2 niewielkie papryczki chili
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

Utopence - sposób wykonania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier, pieprz oraz listki laurowe i ziele angielskie. Następnie zagotuj i pozostaw do ostygnięcia. 
  2. Cebulę pokrój w piórka, papryczkę podziel na pół i jeśli chcesz, żeby całość nie wyszła za ostra, usuń nasionka. Parówki pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek pokrój w plastry. 
  3. Do każdego słoika włóż taką samą ilość parówek, cebulę oraz papryczkę. Następnie zalej zalewą i szczelnie zakręć. Parówki zapasteryzuj we wrzątku przez ok. 7-10 minut. Przenieś do piwnicy. 

Takie parówki z pewnością będą bardzo ciekawą odmianą od pili z ogórków i kiedy pojawią się na stole, będą zwracać uwagę wszystkich gości. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA