Awokado trafiło na polskie stoły już dobre kilkanaście lat temu. Od tego czasu w domowym menu pojawia się często i to w najrozmaitszych wersjach - od sałatek i kolorowych kanapek po kultowe meksykańskie guacamole. Niestety, robiąc zakupy nietrudno o niedojrzałe i twarde sztuki, które później potrzebują kilku dni na parapecie, by dojrzeć i koniec końców znaleźć się na naszych talerzach.
Niemal każdy fan i miłośnik awokado dał się chociaż raz nabrać na zakup niedojrzałej, twardej sztuki. Feralna pomyłka może zrujnować planowane śniadanie, kolację lub guacamole, które miało być hitem wśród przekąsek podczas spotkania ze znajomymi. Jak się jednak okazuje, na niedojrzałe awokado jest sprytny patent, który sprawi, że obejdzie się bez tygodni czekania na kremowy niczym masełko efekt. Rozwiązaniem i kluczem do sukcesu okazuje się odpowiednie przechowywanie.
Jeśli przez przypadek kupimy niedojrzale awokado, nie pozostaje nam nic innego jak pozwolić mu dojrzeć lub zabrać się za twardy, zielony miąższ - tego jednak nie polecamy. Poza niezbyt apetyczną konsystencją może rozboleć nas brzuch, a nawet dojść do zatrucia pokarmowego. Warto też dodać, że niedojrzałe awokado jest po prostu niesmaczne - wyczuwa się w nim gorycz, która w przypadku dojrzałego owocu nie powinna się pojawić. Zamiast tego warto zadbać o właściwe przechowywanie i co najważniejsze, sprzyjającą temperaturę!
Dojrzewanie awokado w domowych warunkach może trwać nawet tydzień. Na szczęście cały proces można znacznie przyśpieszyć. Wystarczy bowiem zadbać o odpowiednie przechowywanie i temperaturę. Twarde awokado znacznie szybciej zyska kremowe, przyjemne wnętrze, jeśli będzie leżakować poza lodówką. Świetnie sprawdzi się zatem parapet, kosz z owocami czy papierowa torebka. Owoc szczelnie zamknięty szybko zmięknie - co jednak warto wiedzieć, przyśpieszą to inne zdrowe smakołyki takie jak:
Wówczas wystarczy włożyć składniki do torebki, szczelnie je zamknąć i poczekać dzień lub dwa. Awokado będzie szybko gotowe, by dodać je do sałatki, guacamole, pasty czy zdrowego koktajlu. Warto też bliżej poznać metodę sprawdzania świeżości awokado - owoc jest zdrowy i smakowity, jeśli w miejscu po szypułce jest żółtawy. Sama skórka także powinna być jednolita i pozbawiona plam, środek zaś musi mieć jasne, kremowe wnętrze.