Choć pieczony schab najczęściej podajemy z okazji świąt Wielkanocy lub na inne rodzinne okazje, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać go częściej. Wbrew powszechnej opinii nie jest to ani trudne, ani pracochłonne. Grunt to odpowiednie przygotowanie mięsa. Do tego przyda ci się popularny, kaloryczny sos. Możesz użyć kupnego, albo zrobionego samodzielnie. Najlepiej jednak, gdy doprawisz go innymi dodatkami. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Głównym składnikiem tajemniczej marynaty jest nic innego jak... majonez. To on jest głównym składnikiem, którym warto natrzeć schab. Dzięki temu będzie on soczysty, miękki i delikatny w smaku. Jak się okazuje, majonez zmiękcza mięso, a to zapobiega gumowatej strukturze pieczeni, która raczej odstrasza niż zachęca do jedzenia. Do majonezu należy jednak dodać również przyprawy, by mięso miało wyróżniający się smak. Do tego idealnie nadadzą się zioła.
Gotowy i ostudzony schab można podawać do obiadu w towarzystwie ziemniaków i surówki, lub kroić na cienkie paski i jeść wraz z pieczywem. Delikatne mięso będzie smakować wybornie w każdej wersji. Smacznego!