Ten składnik z pewnością masz w lodówce. Nasmaruj nim schab, a mięso po upieczeniu będzie rozpływać się w ustach

Miękka pieczeń ze schabu idealna na kanapki i do obiadu. Brzmi wyśmienicie, jednak nie każdy potrafi upiec mięso tak, by było delikatne i wyśmienite. Kluczem do sukcesu jest nietypowa marynata z jednego składnika. Efekty pozytywnie cię zaskoczą.

Choć pieczony schab najczęściej podajemy z okazji świąt Wielkanocy lub na inne rodzinne okazje, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać go częściej. Wbrew powszechnej opinii nie jest to ani trudne, ani pracochłonne. Grunt to odpowiednie przygotowanie mięsa. Do tego przyda ci się popularny, kaloryczny sos. Możesz użyć kupnego, albo zrobionego samodzielnie. Najlepiej jednak, gdy doprawisz go innymi dodatkami. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo 42 dni męki. Tak wygląda rzeczywistość ferm przemysłowych

Dlaczego akurat ten składnik? O tym wiedziały już nasze prababki

Głównym składnikiem tajemniczej marynaty jest nic innego jak... majonez. To on jest głównym składnikiem, którym warto natrzeć schab. Dzięki temu będzie on soczysty, miękki i delikatny w smaku. Jak się okazuje, majonez zmiękcza mięso, a to zapobiega gumowatej strukturze pieczeni, która raczej odstrasza niż zachęca do jedzenia. Do majonezu należy jednak dodać również przyprawy, by mięso miało wyróżniający się smak. Do tego idealnie nadadzą się zioła. 

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 1 łyżka pikantnej musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju lub oliwy,
  • pół łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka bazylii,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • sól i pieprz.

Idealna marynata do schabu. Pieczeń będzie rozpływać się w ustach

  1. Schab w razie potrzeby oczyszczamy nożykiem z błonek, dużych włókien i kawałków tłuszczu. Następnie osuszamy go papierowym ręcznikiem.
  2. W miseczce mieszamy majonez z dodatkiem musztardy, oleju lub oliwy i wszystkich przypraw.
  3. Przygotowaną marynatą smarujemy całe mięso, wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na 2-3 godziny.
  4. Tak przygotowany schab pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 50 minut.

Gotowy i ostudzony schab można podawać do obiadu w towarzystwie ziemniaków i surówki, lub kroić na cienkie paski i jeść wraz z pieczywem. Delikatne mięso będzie smakować wybornie w każdej wersji. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.