Proste ciasto z gruszkami i cynamonem w wydaniu pani Joli. Przygotujesz je w kilka chwil
Proste ciasto z gruszkami i cynamonem to wspaniały sposób na podwieczorek. Wystarczy aromatyczna kawa i popołudnie jest od razu udane. Niezależnie od pogody. Poniżej przepis na doskonałe ciasto z gruszkami w wykonaniu pani Joli, czyli kulinarnej specjalistki, którą pokochały tysiące internautów. Zasłynęła ze sprawdzonych i prostych przepisów, które zdecydowanie ułatwiają pieczenie. Poniżej znajdziecie przepis na szybkie ciasto z gruszkami.
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- pół szklanki oleju roślinnego
- około 3-4 gruszek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder – do posypania
- cynamon – wedle uznania
Wykonanie:
- Wbij jajka do miski. Dosyp cukier i ubij na białą masę.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj ocet.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Dolewaj stopniowo olej i mieszaj.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dla uzyskania lepszego efektu warto przesiać mąkę.
- Tak przygotowaną masę dodaj do białek i powoli ubijaj.
- Całość miksuj do połączenia się składników.
- Przygotuj tortownicę.
- Posmaruj ją olejem i wysyp na nią bułkę tartą.
- Następnie przelej przygotowaną masę ciasta.
- Gruszki umyj, obierz i pokrój.
- Tak przygotowane owoce ułóż na wierzchu ciasta.
- Umieść foremkę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 180 °.
- Całość piecz przez około 45 minut.
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem oraz cynamonem.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem – mega chrupiące! Ciasto kruche z gruszkami - łatwy przepis
Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem nie musi być trudne w wykonaniu. O czym za chwilę sami się przekonacie. Nierzadko możemy spotkać się z przekonaniem, że kruche ciasto jest bardzo trudne do zrobienia. Jednak wszystko zależy od receptury. Poniżej przepis, który wyjdzie każdemu.
Kruche ciasto z gruszkami – receptura krok po kroku:
Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki
- około 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 1 czubata łyżka śmietany
Składniki na masę budyniową:
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 2-3 łyżki cukru
Pozostałe składniki:
Wykonanie:
- Umyj i obierz gruszki. Pozbądź się gniazd nasiennych.
- Przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia.
- W oddzielnym naczyniu śmietanę wymieszaj z jajkiem.
- Tak przygotowaną masę jajeczną przelej do mąki i dodaj posiekane masło.
- Zagnieć dokładnie ciasto i wstaw je do lodówki. Ugotuj budyń.
- Przygotuj blaszkę (wymiar 20 na 35 cm). Wyściel ją papierem do pieczenia.
- Weź połowę ciasta. Rozwałkuj je i wyłóż na blaszkę.
- Wykonaj dziurki widelcem.
- Blaszkę umieść na 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
- Tak przygotowany spód przestudź. Ułóż na nim gruszki. Wylej na nie budyń.
- Zetrzyj tarką drugą połowę ciasta.
- Całość piecz w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowe z gruszkami na jogurcie greckim. Takiego ciasta prawdopodobnie nie próbowałeś!
Ciasto czekoladowe z gruszkami jest mega proste w wykonaniu. Upieczesz je w zaledwie 50 minut. Spodziewasz się nagłych gości i nie masz ich czym poczęstować? Ta propozycja jest dla Ciebie!
Ciasto z gruszką - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 3 gruszki
- niepełna szklanka mąki pszennej
- około 50 g kakao
- 2 jaja
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- około 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- około pół szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka wanilii
- około 150 g cukru
- około pół szklanki oleju roślinnego
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Wymieszaj w misce suche produkty.
- W drugiej misce ubij jajka z cukrem. Dolej olej.
- Stopniowo dokładaj jogurt i suche produkty.
- W końcowym etapie dołóż wanilię.
- Przygotuj owoce. Obierz gruszki ze skórki i pokrój na mniejsze partie.
- Formę posmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Masę ciasta wlej do formy. Dodaj gruszki.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 50 minut w trybie góra - dół.
Zobacz też: Jak zrobić jesienną kawę? Wystarczy dodać kilka składników, by delektować się najlepszym napojem na świecie