Niebanalne ciasto z gruszkami - dużo lepsze niż szarlotka, ale mało kto je robi

Ciasto z gruszkami to idealna propozycja na jesień. Aromatyczne, soczyste i bardzo słodkie - będzie wspaniałym dopełnieniem podwieczorku w gronie bliskich osób. Sprawdź smak słynnego ciasta z gruszkami, a oczarujesz nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Proste ciasto z gruszkami i cynamonem w wydaniu pani Joli. Przygotujesz je w kilka chwil

Proste ciasto z gruszkami i cynamonem to wspaniały sposób na podwieczorek. Wystarczy aromatyczna kawa i popołudnie jest od razu udane. Niezależnie od pogody. Poniżej przepis na doskonałe ciasto z gruszkami w wykonaniu pani Joli, czyli kulinarnej specjalistki, którą pokochały tysiące internautów. Zasłynęła ze sprawdzonych i prostych przepisów, które zdecydowanie ułatwiają pieczenie. Poniżej znajdziecie przepis na szybkie ciasto z gruszkami.

Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 250 g cukru 
  • 1 łyżeczka octu  
  • pół szklanki oleju roślinnego 
  • około 3-4 gruszek  
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier puder – do posypania  
  • cynamon – wedle uznania 

Wykonanie: 

  1. Wbij jajka do miski. Dosyp cukier i ubij na białą masę.  
  2. Zmniejsz obroty miksera i dodaj ocet.  
  3. Całość dokładnie wymieszaj. 
  4. Dolewaj stopniowo olej i mieszaj. 
  5. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dla uzyskania lepszego efektu warto przesiać mąkę. 
  6. Tak przygotowaną masę dodaj do białek i powoli ubijaj. 
  7. Całość miksuj do połączenia się składników. 
  8. Przygotuj tortownicę. 
  9. Posmaruj ją olejem i wysyp na nią bułkę tartą. 
  10. Następnie przelej przygotowaną masę ciasta. 
  11. Gruszki umyj, obierz i pokrój. 
  12. Tak przygotowane owoce ułóż na wierzchu ciasta. 
  13. Umieść foremkę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 180 °. 
  14. Całość piecz przez około 45 minut. 
  15. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem oraz cynamonem. 
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem – mega chrupiące! Ciasto kruche z gruszkami - łatwy przepis 

Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem nie musi być trudne w wykonaniu. O czym za chwilę sami się przekonacie. Nierzadko możemy spotkać się z przekonaniem, że kruche ciasto jest bardzo trudne do zrobienia. Jednak wszystko zależy od receptury. Poniżej przepis, który wyjdzie każdemu. 

Kruche ciasto z gruszkami – receptura krok po kroku:  

Składniki na ciasto: 

  • pół kilograma mąki 
  • około 250 g masła 
  • 250 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 jaja 
  • 1 czubata łyżka śmietany

Składniki na masę budyniową:  

  • 1 l mleka 
  • 3 budynie śmietankowe 
  • 2-3 łyżki cukru 

Pozostałe składniki:  

  • 3-4 gruszki 
  • cukier puder  

Wykonanie:  

  1. Umyj i obierz gruszki. Pozbądź się gniazd nasiennych.  
  2. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia.  
  3. W oddzielnym naczyniu śmietanę wymieszaj z jajkiem.  
  4. Tak przygotowaną masę jajeczną przelej do mąki i dodaj posiekane masło.  
  5. Zagnieć dokładnie ciasto i wstaw je do lodówki. Ugotuj budyń.  
  6. Przygotuj blaszkę (wymiar 20 na 35 cm). Wyściel ją papierem do pieczenia.  
  7. Weź połowę ciasta. Rozwałkuj je i wyłóż na blaszkę.  
  8. Wykonaj dziurki widelcem.  
  9. Blaszkę umieść na 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.  
  10. Tak przygotowany spód przestudź. Ułóż na nim gruszki. Wylej na nie budyń.  
  11. Zetrzyj tarką drugą połowę ciasta.  
  12. Całość piecz w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.  
  13. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.  

Ciasto czekoladowe z gruszkami na jogurcie greckim. Takiego ciasta prawdopodobnie nie próbowałeś!

Ciasto czekoladowe z gruszkami jest mega proste w wykonaniu. Upieczesz je w zaledwie 50 minut. Spodziewasz się nagłych gości i nie masz ich czym poczęstować? Ta propozycja jest dla Ciebie!

Ciasto z gruszką - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 3 gruszki
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • około 50 g kakao
  • 2 jaja
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około pół szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • około 150 g cukru
  • około pół szklanki oleju roślinnego

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Wymieszaj w misce suche produkty.
  3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem. Dolej olej.
  4. Stopniowo dokładaj jogurt i suche produkty.
  5. W końcowym etapie dołóż wanilię.
  6. Przygotuj owoce. Obierz gruszki ze skórki i pokrój na mniejsze partie.
  7. Formę posmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Masę ciasta wlej do formy. Dodaj gruszki.
  9. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 50 minut w trybie góra - dół.

Zobacz też: Jak zrobić jesienną kawę? Wystarczy dodać kilka składników, by delektować się najlepszym napojem na świecie

Więcej o:
Copyright © Agora SA